Nextbike chce v Praze zapojit sdílená kola do městské hromadné dopravy, odemykala by se Lítačkou

Kolo Nextbike v Praze. Foto: NextbikeKolo Nextbike v Praze. Foto: Nextbike

Kolo je podle Nextbike vhodným doplňkem městské hromadné dopravy.

Praha by mohla být prvním městem v Česku, ve kterém se propojí časové jízdenky na městskou hromadnou dopravu se službami sdílených kol. Největší firma v oboru, společnost Nextbike Czech Republic, jedná o využívání pražské Lítačky pro odemykání jejich kol s pražskou městskou společností Operátor ICT.

Jsme na začátku. Máme v kolech RFID čipy, a kola by tak šlo jednoduše odemknout přiložením Lítačky,“ řekl Tomáš Karpov, provozní ředitel Nextbike. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr potvrdil, že se úvahami o takovém propojení zabývají. Jednání se zatím netýkají obchodního modelu, ale samotného technického propojení.

Impuls pro jednání přišel od Ropidu, který má pilotní projekt podpory bikesharingu zajišťovat. Nemá jít o řešení šité na míru jediné firmě, ale otevřený trh a kdokoli z firem v oboru s technickými možnostmi by měl mít možnost zúčastnit se takového pilotního projektu.

Pokud by jednání o pilotním provozu dopadla úspěšně, šlo by o průlom v chápání sdílených kol v Česku. „Dosud jsme u dopravních podniků vnímáni spíše jako jejich konkurence. Zkušenosti ze světa přitom ukazují, že kola jsou skvělým doplňkem a prodlouženou rukou MHD, zejména mimo špičku,“ dodal Karpov.

Nextbike působí v Česku již ve 23 městech. V Praze také, ale ne ve všech městských částí. „Liší se velmi přístup, někde nás chtějí, jiné se striktně sdíleným kolům bohužel brání,“ dodal.

Tagy nextbike Praha¨ sdílená kola
117 komentářů