Arriva zdražila relační jízdné, na hlavních trasách zůstává levnější než České dráhy

Motorová jednotka 845 v barvách Arrivy i s polepem pro RegioJet a Dopravu Ústeckého kraje. Foto: Michal ChrástMotorová jednotka 845 v barvách Arrivy i s polepem pro RegioJet a Dopravu Ústeckého kraje. Foto: Michal Chrást

Arriva zůstala u pravidla, kdy je nejlevnější jízdenka při nákupu on-line.

Společnost Arriva vlaky zdražila v těchto dnech své nejlevnější relační jízdenky u některých rychlíků. Ve většině případech jde o zdražení o pětikorunu nebo desetikorunu, zdražení se týká jen relativně malé části spojení, většinou mezi většími městy. I po zdražení zůstává tarif Arrivy u většiny relací výrazně pod cenou Českých drah.

Změna ceníku vyplývá z přílohy k tarifu, který zveřejnilo ministerstvo dopravy v přepravním a tarifním věstníku. Největší skok nastal podle ceníku u spojení Praha – Rumburk: při nákupu v e-shopu ze 120 na 140 korun.

Až na pár výjimek Arriva zachovává stejný tarifní systém. V něm vychází cena jízdenky nejlevněji při nákupu on-line, o pět až deset korun je většinou dražší nákup ve stanici a nejdražší nákup ve vlaku. Ke zdražení došlo i mezi Libercem a Pardubicemi: namísto 140 korun stojí nově jízdenka 150 korun, z Liberce do Hradce Králové stojí nově 100 korun místo původních 90 korun. O pětinu stoupla cena z Liberce do Ústí nad Labem: ze 100 na 120 korun. U kratších tras se ceny nezměnily, například mezi Prahou a Kladnem nebo Pardubicemi a Hradcem Králové.

I přes zdražení zůstává akční jízdné Arrivy pro nákup přes internet bezkonkurenčně nejlevnější na trasách, kde jezdí. Jak v porovnání se státním systémem jednotné jízdenky OneTicket, tak i tarifem Českých drah. Například z Liberce do Děčína sice nově stojí jízdenka přes e-shop Arrivy 100 korun namísto původních 90 Kč, ale OneTicket 144 Kč a jízdenka ČD přes e-shop vychází na 125 korun. Podobné rozdíly jsou u většiny tras.

Po novém zdražení tarifu IDOL v Libereckém kraji od července se vyplatí často použít namísto krajské tarifu jízdenku Arrivy. Například z Liberce do České Lípy vyjde jízdenka u Arrivy na 75 korun, v rámci IDOL bez platby krajskou kartičkou za 85 korun.

Tagy Arriva vlaky
226 komentářů