Ruch na Letišti Václava Havla roste, oproti roku 2019 ale není ani desetinový. Nejvíce láká Egypt

Cestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště Praha

Nejvíce cestujících letělo v průběhu května do egyptských letovisek Hurghada a Marsa Alam a také do Amsterdamu.

Letiště Václava Havla přestává být pomalu letištěm duchů. S rostoucí nabídkou destinací roste i počet cestujících; v květnu jich letištěm prošlo 132 tisíc. Číslo se dá přitom vykládat různě, a to podle zvolené srovnávací základny.

Oproti loňskému „covidovému“ květnu (7960 cestujících) jde o nárůst o více než 1600 procent. Ve srovnání s „předcovidovým“ květnem 2019 (1,486 mil. cestujících) ale není letošní pasažérský ruch na Ruzyni ani na devíti procentech. V porovnání s letošním dubnem odbavilo letiště v květnu o 30 procent cestujících více.

Za postupným nárůstem počtu cestujících vidí vedení letiště zejména obnovení letů do desítek destinací, zjednodušení podmínek pro cestování a rostoucí zájem o zahraniční dovolené. „Dopravci tak rychle reagují na rostoucí zájem o cestování a obnovují svůj provoz. Vítáme rovněž možnost obnovení příjezdového cestovního ruchu a věříme, že se zahraniční turisté rozhodnou navštívit Prahu už během letních měsíců,“ uvedl ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Nejvíce cestujících letělo v průběhu minulého měsíce do egyptských letovisek Hurghada a Marsa Alam a také do Amsterdamu. Právě Egypt je zemí, kam z Prahy mířilo nejvíce lidí. K nejoblíbenějším destinacím patří také Dubaj, Frankfurt, Moskva či Malaga.

Porovnání vybraných dovolenkových destinací v odbavených cestujících (duben vs. květen 2021):
Barcelona + 1046 %
Hurghada + 38 %
Lisabon + 163 %
Malaga + 36 %
Marsa Alam + 42 %
Palma de Mallorca + 41 %

Během května letošního roku se na Letišti Praha odehrálo celkem 3257 vzletů a přistání, což představuje nárůst o více než 127 procent oproti loňskému květnu. V květnu 2019 to bylo 13,5 tisíce vzletů a přistání. Do těchto statistik se započítávají pravidelné, charterové, privátní i cargo lety.

Cestující mohou aktuálně z Letiště Václava Havla Praha odletět do více než 90 destinací, lety zajišťuje přes 30 leteckých společností. Jde především o oblíbené dovolenkové destinace v Evropě, jako jsou Chorvatsko, Řecko, Malta, Kypr, Bulharsko, Španělsko či Itálie a také zmíněný Egypt.

Přímá letecká spojení má Praha i na dálkových linkách do Dubaje nebo Dauhá, které slouží také jako přestupní uzly.

Tagy letiště praha statistiky přepravených cestujících Letiště Praha
8 komentářů