Cestující mají poslední dny na přihlášení pohledávek za ČSA v úpadku

Airbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr JurišAirbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr Juriš

Možnost přihlášení pohledávky zatím využil jen zlomek cestujících.

Desítky tisíc cestujících Českých aerolinií, kterým dopravce zrušil kvůli pandemii koronaviru let a od té doby marně čekají na vrácení peněz, mají poslední dny k tomu, aby přihlásili své pohledávky v rámci insolvenčního řízení. Zatím tak učinilo zhruba jen lehce přes deset procent z nich. Lhůta pro přihlášku vyprší v pondělí.

Dokumentace v insolvenčním rejstříku ukazuje desítky dotazů zejména ze zahraničí, jak mají lidé postupovat pro přihlášení své pohledávky. Soud pro ně vytvořil speciální stránku s návodem na postup. Věřitelé musejí vyplnit přihlášku, přidat kopii letenky nebo doklad o zaplacení a zaslat soudu. Důležitá je i forma podání, u e-mailu musí být ověřený elektronický podpis.

ČSA už dříve v insolvenčním návrhu uvedly, že cestujícím dluží na letenkách zhruba jednu miliardu korun. Cestující ale přihláškou nemají zdaleka jistotu, zda nějaké peníze získají, téměř jistě ne všechny. Některé advokátní kanceláře nároky uplatňují hromadně. ČSA už v insolvenčním návrhu přišly s plánem na reorganizaci, ta by znamenala seškrtání části dluhů.

Vouchery na letenky, které dopravce začal vystavovat za zrušené lety, mohou ještě cestující využít u Smartwings. Ty jsou stále většinovým majitelem ČSA. Pro řadu cestujících se tak voucher může stát nejjistějším způsobem, jak své pohledávky využít.

O dalším osudu dopravce by měla rozhodnout schůze věřitelů, která by měla proběhnout na začátku června. Provoz ČSA zatím zůstává v omezeném režimu zachován.

Tagy České aerolinie ČSA
4 komentáře