Letecká záchranná služba se po letech vrátila na českobudějovické letiště

Záchranářský vrtulník firmy DSA na letišti České Budějovice. Pramen: Jihočeský krajZáchranářský vrtulník firmy DSA na letišti České Budějovice. Pramen: Jihočeský kraj

Soukromá firma DSA střídá armádu, která létala ze základny v Bechyni

Letecká záchranná služba v Jihočeském kraji se počínaje dneškem vrátila po letech na moderní základnu v areálu českobudějovického letiště v Plané. Službu začala pro kraj zajišťovat společnost DSA s vrtulníkem EC 135; zakázku získala na základě tendru na osm let. Už má za sebou i první zásah.

Jihočeská letecká záchranka se na heliport v Plané vrací po čtyřech letech. V roce 2017 musela základnu opustit paradoxně jen rok po jejím zbudování, do kterého kraj investoval přes 50 milionů korun. Vláda tehdy totiž rozhodla, že leteckou záchrannou službu bude v kraji zajišťovat armáda, jejíž vrtulníky ale byly pro základnu v Plané příliš velké. Létaly proto z Bechyně. Nyní se tedy provoz přesunuje do soukromých rukou.

Záchranářský vrtulník firmy DSA na letišti České Budějovice. Pramen: Jihočeský krajVrtulník firmy DSA ve službách jihočeských záchranářů. Pramen: Jihočeský krajVrtulník firmy DSA ve službách jihočeských záchranářů. Pramen: Jihočeský krajZáchranářský vrtulník firmy DSA na letišti České Budějovice. Pramen: Jihočeský kraj

„O půlnoci jsme převzali pomyslnou štafetu od Letecké záchranné služby Armády České republiky v Bechyni. Její provoz budeme i nadále udržovat v nepřetržitém režimu 24 hodin po sedm dní v týdnu,“ uvedl Marek Slabý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Před zbudováním základny v Plané sídlila letecká záchranka na Hosíně na Českobudějovicku.

Samotné letiště České Budějovice prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací za více než 700 milionů korun; zahrnovala především výstavbu nového terminálu, který byl dokončen předloni v létě. Nyní letiště prochází certifikací, cílem je zavedení takzvaného velkého provozu, tedy možnost odbavení letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice Jihočeský kraj letecká záchranná služba
23 komentářů