Letiště Praha chystá čtvrtmiliardovou modernizaci Terminálu 3, zmizí restaurace

Vizualizace Terminálu 3 po rekonstrukci. Foto: Letiště PrahaVizualizace Terminálu 3 po rekonstrukci. Foto: Letiště Praha

K rekonstrukci dojde čtvrt století po otevření stávající budovy. Má přinést komfortnější zázemí pro cestující u soukromých a charterových letů.

Letiště Praha se chystá příští rok k investici do Terminálu 3, který využívají zejména cestující pro soukromé lety. Vypsalo již soutěž na stavební úpravy. Odhadovaný rozpočet akce je 250 milionů korun.

Chystaná modernizace Terminálu 3 má zahrnout rekonstrukci stávají budovy v areálu označovaném někdy jako „Staré letiště“ či „Stará Ruzyně“. Cestující byli odbavováni v této oblasti do roku 1968. Rekonstrukce se bude týkat interiéru a venkovních prostor.

„Součástí rekonstrukce bude také nové dispoziční řešení v přízemí odletové haly, kde vzniknou moderní VIP prostory včetně salónku pro možná jednání klientů. Naopak dojde ke zrušení stávající restaurace, která se v těchto prostorech nachází,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Interiér bude podle ní řešen flexibilně, aby mohlo letiště reagovat na budoucí provozní potřeby tohoto terminálu. „Zároveň vzniknou větší prostory pro samotné odbavení cestujících jak do destinací v rámci Schengenského prostoru, tak i mimo něj. Současně se zlepší podmínky pro odbavení nadrozměrných zavazadel, která často využívají například různé sportovní kluby při charterových letech,“ dodala.

Investice proběhne i přes výpadek příjmů, část odbavení bude jinde

Rekonstrukce přinese i výraznou změnu vzhledu budovy. Dominantním prvkem ze strany letištní plochy bude nové zastřešení po celé délce budovy, díky němuž se zvýší komfort pro cestující i posádky letadel a umožní také větší ochranu používané letištní techniky před povětrnostními vlivy. Z neveřejné části vzniknou z letištní plochy také nové vstupy do budovy, aby mohli z/do terminálu odděleně procházet cestující na příletech i odletech.

Ke změnám dojde i u vstupu, například k rekonstrukci chodníku, do kterého budou budou implementovány prvky moderního městského mobiliáře v kombinaci s výsadbou zeleně. Součástí modernizace bude rovněž obnovení různých technologických zařízení a do stavby implementuje také částečně obnovitelné zdroje energie. Dojde také k upravení zázemí leteckých i handlingových společností a stanoviště bezpečnostní či hraniční kontroly. „Díky přestavbě tak budeme zároveň schopni nabídnout větší kapacitu odbavení a pohodlí všem, kteří využívají Terminál 3 ke svým cestám,“ dodala Pavlíková.

Rekonstrukce je naplánována od července 2021 do dubna 2022. Autorem návrhu nové podoby Terminálu 3 je architektonická a projekční kancelář ra15. Vzhledem k významné rekonstrukci včetně odletové haly a prostor pro cestující dojde k dočasnému omezení odbavení cestujících i působení dalších subjektů v Terminálu 3 a celý projekt proběhne v několika etapách. „Na Terminálu 3 bude odbavení pokračovat pouze v omezeném režimu vzhledem k prováděným stavebním činnostem. Část provozu a odbavení by měla být přesunuta do severní části letiště, například na Terminál 1 prostřednictvím stávajících VIP služeb letiště,“ dodala Pavlíková.

Současná podoba terminálu je z roku 1996. Podle Letiště Praha je investice nutná i přes velký výpadek příjmů, který nastal v souvislosti s pandemií Covid-19.

Vizualizace Terminálu 3 po rekonstrukci. Foto: Letiště PrahaVizualizace Terminálu 3 po rekonstrukci. Foto: Letiště PrahaVizualizace Terminálu 3 po rekonstrukci. Foto: Letiště Praha
Tagy letiště praha prg Terminál 3 Top
46 komentářů