Zahrádkáři neuspěli, nejdelší část obchvatu Příbrami má územní rozhodnutí

Desítky let plánovaný obchvat Příbrami se přiblížil výstavbě.

Nejdelší část budoucího jihovýchodního obchvatu Příbrami mezi Bohutínem a Brodem získala pravomocné územní rozhodnutí. Středočeský krajský úřad zamítl odvolání a potvrdil předchozí rozhodnutí stavebního úřadu. Vyplývá to z informací na úřední desce. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce se stavbou 5,6 kilometru dlouhé silnice (přeložka I/18) začít v roce 2022.

Stavební úřad vydal územní rozhodnutí k takzvané druhé části obchvatu letos v lednu. Rozhodnutí napadlo sedm subjektů, mimo jiné zahrádkářská organizace Příbram-Zdaboř. Spis tak dostali na stůl krajští úředníci, kteří odvolání zamítli. V postupu stavebního úřadu ani napadeném rozhodnutí nezjistili vady, které by odůvodňovaly jeho zrušení nebo změnu. Proti rozhodnutí se podle správního řádu již nelze dál odvolat. ŘSD tak může pracovat na dokumentaci pro stavební povolení.

Jihovýchodní obchvat Příbrami, 1. část. Pramen: ŘSDJihovýchodní obchvat Příbrami, 2. část. Pramen: ŘSD

Stavba desetikilometrového obchvatu Příbrami byla plánovaná už před rokem 1989. Rozdělena je do tří úseků, druhá část mezi Bohutínem a Brodem byla doporučena k výstavbě dříve než zbylé dva úseky. „Jihovýchodní obchvat Příbrami (2. část) má pravomocné územní rozhodnutí a příprava této důležité silniční stavby tedy může pokračovat. Její zahájení předpokládáme v roce 2022,“ uvedlo dnes ŘSD na twitteru.

Plánovaná trasa má své kritiky, obyvatelé části Zdaboř se obávají hluku a zhoršení kvality bydlení. Na veřejném projednání kritizovali výškové umístění stavby, někteří mluvili o frašce či mrhání penězi. Lidé z Březových Hor naopak na novou silnici netrpělivě čekají. Obchvat jim má ulevit od nadměrné dopravy, a jsou tudíž proti každé změně projektu, která by mohla stavbu zdržet.

ČTK

Tagy obchvat Příbrami ŘSD silnice I/18
14 komentářů