Dvakrát za měsíc zcela zdarma kamkoliv. Belgie zavádí bezplatné jízdné

Vlak na severním nádraží v Bruselu (Bruxelles - Nord). Foto: SNCBVlak na severním nádraží v Bruselu (Bruxelles - Nord). Foto: SNCB

Každý Belgičan může dvakrát za měsíc jet zdarma vlakem. Opatření má podpořit domácí cestovní ruch.

Belgické státní dráhy SNCB od října spustí nový program pro všechny občany země, který jim umožní až dvanáct jízd zcela zdarma.

Detaily k jízdence „Hello Belgium Railpass“ oznámil dopravce na svých stránkách. Podle představ ministra dopravy François Bellota má nabídka podpořit cestovní ruch.

Nabídka se týká občanů a lidí s trvalým pobytem v Belgii ve věku na 12 let. Od 30. září si mohou zažádat o speciální kartu, která jízdy umožní. Před cestou musí vyplnit, kam vlakem pojedou a prokázat svoji totožnost při kontrole.

Podle podmínek programu mohou jet vlakem v pracovní dny nejdříve po 9. hodině ráno, během víkendu kdykoliv. Jízdenka pokrývá kompletní síť SNCB. Celkem bude mít každý držitel karty nárok na dvanáct jízd za půl roku, dvě za měsíc.

„Cílem je podpořit Belgičany, aby objevovali krásy země vlakem,“ řekl Bellot. Program měl původně začít už v létě, kvůli pokračující špatné epidemiologické situaci byl start posunut na 5. října.

SNCB připravuje speciální aplikaci, která ukáže cestujícím, jak jsou vlaky vytížené, aby lidé necestovali těmi nejplnějšími. V Belgii musí všichni cestující nad 12 let mít ve vlaku roušky.

Tagy Belgie SNCB
74 komentářů