Praha – Ostrava 9 korun. Leo Express nezvykle zlevnil jízdenky

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Leo Express neuvedl, kolik jízdenek za 9 korun dal do prodeje. Jde o historicky nejnižší cenu, za kterou se mezi Prahou a Ostravou jezdilo .

Železniční dopravce Leo Express se pustil do boje o zákazníky zásadním zlevněním části jízdenek. Jejich cenu na libovolné vnitrostátní relaci snížil až na 9 korun, nabídka je ale omezena.

Nabídku dnes spustil dopravce na svých stránkách. „Nabídka platí až do konce letošního jízdního řádu. Levné jízdenky lze v rezervačním systému najít více než 30 dnů před odjezdem. Už v říjnu tak cestující mohou pohodlně jezdit za 9 korun,“ upřesnil mluvčí Emil Sedlařík.

Firma neupřesnila, kolik míst v každém spoji za tuto cenu nabízí. Podle několika pokusů v rezervačním systému je za devět korun obvykle k mání jedna jízdenka, další pak za 11 korun.  Firma později upřesnila, že za tuto cenu prodává až 5 % jízdenek v každém spoji. U dopravců, kteří používají takzvané dynamické jízdné, kdy se cena mění podle toho, jak je spoj vyprodán. Jde o poměrně oblíbený marketingový krok, rozšířený je zejména u nízkonákladových leteckých společností. Zkrachovalé SkyEurope dokonce cestujícím za let v rámci jedné akce doplácely.

Aktuální nabídka LE mezi Prahou a Ostravou.

Aktuální nabídka LE mezi Prahou a Ostravou.

Nejvíce jízdenek za nízké ceny od 9 korun tak zákazníci uloví v úterý, středu a sobotu, kdy jezdí méně zákazníků, ale výhodně nakoupí také v dalších dnech. Cena jízdenky je z velké části závislá na počtu volných sedaček na vlaku,“ upřesnila firma v tiskové zprávě.

Devítikorunová jízdenka platí jen na vnitrostátních spojích, v prodejích jsou do konce letošního jízdního řádu. Platí jen pro jízdy v třídě Economy. Platí pro všechny typy cestujících včetně studentů či seniorů, kteří mají cestovat se slevou 75 %.

Zejména mezi Prahou a Ostravou dlouho zuřil cenový boj, který vedl k poklesu cen až pod stokorunovou hranici. V posledních dvou letech se zavedením slev ale běžné jízdné vrátilo k úrovni i kolem 250 – 400 korun za jízdenku. V případě Leo Express dynamické jízdné znamená prodeje jízdenek na stejné trase i za tisícikorunu. Devět korun je ale historicky nejnižší cena za jízdenku na vlak z Prahy do Ostravy.

Tagy dynamické jízdné LEO Express praha - ostrava Top
133 komentářů