Omezení vlaků na jižní Moravě s příchodem července skončí, vyjede i Hurvínek do Lednice

Štramberský expres. Pramen: Moravskoslezský krajŠtramberský expres. Pramen: Moravskoslezský kraj

České dráhy oznámily, že na základě požadavku Jihomoravského kraje bude od 1. července obnoven provoz zbývajících omezených spojů. Začátkem prázdnin

České dráhy oznámily, že na základě požadavku Jihomoravského kraje bude od 1. července obnoven provoz zbývajících omezených spojů. Začátkem prázdnin tak znovu vyjedou dříve odřeknuté spoje na lince S 21 v úseku Boskovice – Velké Opatovice a také noční víkendové spoje v okolí Brna.

Spěšné vlaky Sp 1769/1776 „Javořina“ z Brna hl.n. do Vlárského průsmyku a zpět a tři spoje mezi Veselím n. Mor. a Strážnicí (Os 2734, 2737 a 2741) podle pravidelného jízdního řádu v době letních prázdnin nejezdí a znovu tak pojedou až od přelomu srpna a září.

„V souvislosti s omezením programu Slavností Pernštejnského panství a zrušením MFF Strážnice a Horňáckých slavností nepojedou ani původně plánované vlaky na tyto akce,“ doplnila mluvčí drah Vanda Rajnochová.

Provoz nostalgických vlaků Českých drah mezi Břeclaví a Lednicí bude zahájen v sobotu 4. července. O sobotách, nedělích a svátcích až do 6. září 2020 budou jezdit vždy čtyři páry vlaků (odjezdy z Břeclavi do Lednice budou v 9:11, 11:10, 13:10 a 15:10, z Lednice zpět do Břeclavi pak v 10:20, 12:20, 14:20 a 16:20). Souprava bude složena z motorového vozu řady 801 zvaného „Hurvínek“ a přípojného vozu, ve kterém bude možné svézt jako spoluzavazadlo naráz až 10 kol. Nostalgické jízdy jsou v plánu také v sobotu 12. září, kdy bude na těchto spojích vypraven parní vlak.

Omezení k 30. červnu skončí i v Moravskoslezském kraji, což se týká především zbývajících školních vlaků, které dosud nebyly v provozu. Ovšem vzhledem k tomu, že o prázdninách nejezdí, se na kolejích objeví až od září. Na základě požadavku Moravskoslezského kraje nepojedou už jen takzvané charterové vlaky v úseku (Bohumín –) Ostrava – Mošnov, Ostrava Airport a zpět, které měly jezdit v letní sezóně. Zrušeny jsou též vlaky na zrušené hudební festivaly a Dny NATO.

„U regionálních spojů na hraničních přechodech Bohumín/Chałupki a Český Těšín/Cieszyn předpokládáme obnovení provozu od 1. července. Termín je ještě předmětem jednání a může se změnit podle požadavku objednatelů dopravy,“ doplnila Rajnochová.

Zrušené spoje dopravce Die Länderbahn se od pondělí vracejí i do jízdního řádu peážní linky L7 v Libereckém a Ústeckém kraji (Liberec – Žitava – Varnsdorf).

Tagy České dráhy Jihomoravský kraj obnovení provozu po pandemii koronaviru
1 komentář