ČD Cargo začíná s provozem nových lokomotiv TRAXX MS3, budou vozit i vlaky Českých drah

Bombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDCBombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDC

Nákladní dopravce ČD Cargo zítra zařadí poprvé do provozu nové lokomotivy TRAXX MS3 od společnosti Bombardier. Stalo se tak po

Nákladní dopravce ČD Cargo zítra zařadí poprvé do provozu nové lokomotivy TRAXX MS3 od společnosti Bombardier. Stalo se tak po úspěšných testech na zkušebním okruhu ve Velimi.

Podle výkonného ředitele ČD Cargo Tomáše Tótha dopravce zatím lokomotivy nepřevzal do svého majetku, dohodl se na smlouvě pro zkušební provoz. „Jedna lokomotiva musí ve zkušebním provozu najet 40 tisíc kilometrů v nákladní dopravě, deset tisíc kilometrů v osobní dopravě,“ řekl Tóth. Proto se objeví nové lokomotivy i v čele vlaků Českých drah. Nové stroje nesou označení 388.001 a 388.002.

Jako první se mají lokomotivy objevit v čele nákladních vlaků mezi Hněvicemi a Havlíčkovým Brodem a mezi Hněvicemi a Plzní. Jedna z lokomotiv se přesune pro výcvik strojvedoucích do Ostravy, kde bude jezdit na trase Ostrava – Česká Třebová a Ostrava – Břeclav.

ČD Cargo je prvním zákazníkem v Česku, který si pořídil lokomotivy řady MS3. Od Bombardieru si jich objednal celkem deset. Ve flotile má dopravce vícesystémové lokomotivy Siemens Vectron, se kterými proniká do zahraničních přeprav, s lokomotivami TRAXX rovněž počítá i pro mezinárodní dopravu.

Lokomotivy budou moci jezdit v tuzemsku a ve všech okolních státech a Maďarsku, přičemž tento soubor zemí lze podle carga ještě rozšířit o Slovinsko a Chorvatsko. Součástí výbavy je evropský zabezpečovač ETCS, kamerový systém nebo komunikační systém GSM-R.

Tagy bombardier Bombardier TRAXX MS3 ČD Cargo Top
56 komentářů