Emirates otevírají další linku z Evropy do Ameriky. Mluví se i o spojení Prahy s USA

Boeing 777-200 LR společnosti Emirates. Foto: EmiratesBoeing 777-200 LR společnosti Emirates. Foto: Emirates

Letecká společnost Emirates začne od prosince létat mezi Barcelonou a Mexico City. Jde o další spojení aerolinek ze Spojených arabských

Letecká společnost Emirates začne od prosince létat mezi Barcelonou a Mexico City. Jde o další spojení aerolinek ze Spojených arabských emirátů, které bude možné využít pro lety mezi Evropou a Amerikou. V této souvislosti se o podobné trase přes Atlantik stejné letecké společnosti mluví i v Česku, konkrétně pak o spoji z Prahy do Bostonu či Chicaga.

Emirates budou mezi Barcelonou a Mexikem létat každý den. Dosud na trase létá pouze třikrát týdně Aeromexico. „Jsme velice rádi, že můžeme našim zákazníkům nabídnout přímé spojení mezi Barcelonou a Mexico City, které bylo ostatními aerolinkami dlouho opomíjeno navzdory silné poptávce cestujících. Rádi bychom poděkovali úřadům a našim partnerům ve Španělsku a Mexiku za podporu nové trasy a těšíme se, až našim zákazníkům nový produkt předvedeme a poskytneme jim naše mnohokrát oceněné služby,“ řekl prezident Emirates Tim Clark.

Emirates na trasu nasadí Boeing 777-200LR v konfiguraci 38 míst v byznys třídě a 264 v ekonomické. Letadlo pojme až 14 tun dodatečného nákladu, čímž otevírá mexickému obchodu s avokády, mangem, autodíly, zdravotnickými potřebami a dalším artiklem cestu ke globálním trhům. Nákladní letecká společnost Emirates SkyCargo létá do Mexico City a zpět již od roku 2014 a v posledním roce na této trase přepravila více než 22 500 tun nákladu.

Let EK 255 společnosti Emirates bude z Dubaje pravidelně odlétat ve 3:30 místního času, v Barceloně přistane v 8:00, následně znovu vzlétne v 9:55 a do Mexico City dorazí v 16:15. Zpáteční let EK 256 opustí Mexico City v 19:40 místního času, v Barceloně přistane druhý den ve 13:25. Z Barcelony bude znovu vzlétat v 15:10 směrem do Dubaje, kde dosedne v 00:45 dalšího dne.

Jde o takzvaný let podle pravidla 5. svobody, které umožňuje dopravci nakládat či vykládat cestující v jiných státech, kde let začíná či končí. Emirates mají takto prodlouženou linku z Dubaje do Milána do New Yorku z a do Athén dál na Newark.

Podobný model by se mohl využít i pro další linku Emirates z Prahy. Několik let se mluví o možném prodloužení linky z Dubaje do Chicaga nebo Bostonu, v posledních dnech tuto spekulaci intenzivně řeší diskutující na serveru Airliners.net.

Žádné rozhodnutí ale zatím nepadlo. „S dopravci jednáme průběžně o všech variantách a možnostech rozvoje letů do destinací s vysokým potenciálem. Směrem do Severní Ameriky ho dlouhodobě sledujeme a USA je pro nás jedním z klíčových trhů. Jakékoli nové spojení je však primárně rozhodnutím letecké společnosti,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. Emirates uvedly, že spekulace nekomentují.

Tagy emirates letecké spojení Česko - USA lety 5. svobody Top
37 komentářů