Zprovoznění lanovky na Ještěd se odkládá, testování ukázalo závadu

Lanovka na Ještěd, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraLanovka na Ještěd, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Od zítřka měla po téměř tříměsíční výluce opět začít jezdit jediná lanovka v majetku Českých drah. Obnovení provozu se ale

Od zítřka měla po téměř tříměsíční výluce opět začít jezdit jediná lanovka v majetku Českých drah. Obnovení provozu se ale odkládá na neurčito, i když oprava oficiálně skončila a už začalo testování.

Víceméně to je hotové. Doteď jsme to zkoušeli s prázdnými kabinami a jezdilo to s určitými problémy, které jsme ale uměli řešit. Dnes jsme dělali zátěžovou zkoušku a objevil se závažnější problém,“ řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Konkretizovat ho nechtěl a zatím ani nedokáže odhadnout, kdy bude možné zahájit provoz.

Komunikujeme s dodavatelskou firmou, ale zatím termín obnovení provozu není stanoven. Velmi brzy jej upřesníme. Snad už zítra,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Lanovka na Ještěd je mimo provoz od 1. dubna. Odstávka bývá každoročně dvakrát do roka, letos došlo kromě pravidelné revize také k výměně pohonu. Nově je ve strojovně střídavý motor s frekvenčním měničem, modernizací prošlo zabezpečovací zařízení.

Dvoukabinová lanovka z libereckého Horního Hanychova na Ještěd byla vybudována na náklady tehdejších Československých státních drah známou chrudimskou firmou František Wiesner. Stavba byla zahájena 15. června 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. prosince 1975.

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
16 komentářů