Jihočeské cyklobusy nakonec vyjedou. Dopravce si požádá o krajský grant

Cyklobus. Pramen: Jihočeský krajCyklobus. Pramen: Jihočeský kraj

Systém jihočeských autobusových linek Cyklotrans pro přepravu cyklistů do turisticky atraktivních míst má před sebou i sedmnáctou sezonu. Peníze by

Systém jihočeských autobusových linek Cyklotrans pro přepravu cyklistů do turisticky atraktivních míst má před sebou i sedmnáctou sezonu. Peníze by měl dopravce GW Bus získat z krajského grantu, cyklobusy tak vyrazí na pravidelné trasy v sobotu 22. června. Systém měl přitom letos namále kvůli tahanicím o financování provozu mezi krajem a dopravcem. Spuštění provozu dnes oznámil GW Bus.

Cyklotrans funguje od roku 2003 a jeho barevně označené linky pokrývají turisticky nejpřitažlivější oblasti Jihočeského kraje od Šumavy přes Novohradsko, Třeboňsko, Jindřichohradecko až po rakouský Gmünd. V průměru letní víkendové linky během sezony využije téměř 20 tisíc turistů, přepraveno je zhruba 3300 kol.

Od roku 2003 do roku 2010 platil busy kraj, následně finanční zátěž převzal jako generální partner ČEZ. Jde o částku dva miliony korun za sezonu. Loni ČEZ svůj příspěvek snížil, částečně proto opět přispěl kraj. Letos ČEZ zřejmě už nic platit nechce a systému hrozil kvůli financím kolaps.

Peníze nakonec půjdou z grantového programu, kde kraj zvedl limit pro jednoho žadatele na dva miliony korun. Původně byl půl milionu. „Dopravce bude žádat o grant a mezitím dělat vše pro to, aby cyklobusy vyjely,“ sdělil krajský radní pro dopravu Jiří Švec.

„Od června na čtyřech, o hlavních prázdninách na šesti speciálně vybraných autobusových linkách nasadí jihočeský dopravce GW BUS autobusy s cyklovleky. Kvilda, Lipensko, Novohradské hory, Třeboňsko, Česká Kanada. To jsou jen některé z cílových zastávek Cyklotransu. Tento dopravní systém patří mezi klíčové prvky turistické infrastruktury na jihu České republiky,“ stojí ve společném prohlášení kraje a firmy.

Tagy cyklobusy Cyklotrans GW Bus Jihočeský kraj
3 komentáře