Punk v depu: Budějovice oslaví 110 let MHD s replikou prvního trolleybusu a Visacím zámkem

Historický trolejbus Dopravního podniku města České Budějovice. Pramen: DPMČBHistorický trolejbus Dopravního podniku města České Budějovice. Pramen: DPMČB

České Budějovice si v sobotu 15. června připomenou 110 let fungování městské hromadné dopravy. Jde přitom o výročí s příchutí

České Budějovice si v sobotu 15. června připomenou 110 let fungování městské hromadné dopravy. Jde přitom o výročí s příchutí paradoxu, neboť na počátku budějovické MHD byly tramvaje, které už téměř 70 let ve městě nejezdí. Skončily v roce 1950 a na rozdíl od trolejbusů nebyl jejich provoz nikdy obnoven.

Dopravní podnik města České Budějovice otevře v sobotu veřejnosti obě své vozovny, tedy autobusové garáže v Novohradské ulici i trolejbusový areál v Horní ulici. K vidění budou moderní i historická vozidla, z minulosti například autobus Škoda 706 RTO či trolejbus Škoda 9Tr s vlekem Jelcz.

Tramvaje a trolejbusy jezdily v Českých Budějovicích už před 1. světovou válkou. Pramen: DPMČB

Tramvaje a trolejbusy jezdily v Českých Budějovicích už před 1. světovou válkou. Pramen: DPMČB

Unikátem pak je především replika historického trolleybusu Mercédes Stoll Gmünd 1907, který od roku 1907 jezdil v Gmündu (Českých Velenicích). Šlo o první trolejbusový provoz v českých zemích. Stejný trolejbus pak stál i u počátků budějovické MHD, když v krajském městě začal jezdit na podzim v roce 1909 jen několik měsíců po tramvajích. Šlo o druhý trolejbusový provoz v českých zemích, vydržel ale jen do začátku první světové války. Trolejbusy pak ve městě jezdily i v letech 1948 až 1971 jako náhrada za tramvaje a od roku 1991 jezdí dodnes. Trojí zahájení provozu trolejbusů a jejich dvojí zrušení nezažilo žádné jiné tuzemské město.

Oslavy se přitom přelijí i do příštího týdne, kdy na pátek podnik přichystal akci Punk in depo. V autobusové vozovně zahrají kapely Visací zámek a Vypsaná fixa. Vedoucí útvaru obchodu Viktor Lavička zdůvodnil volbu řadou příznivců punkové muziky mezi zaměstnanci i ve vedení firmy. „Visáči“ navíc mají k Budějovicím blízko díky svému kytaristovi Michalu Pixovi.

Tramvaje na hlavním českobudějovickém náměstí. Pramen: DPMČB

Tramvaje na hlavním českobudějovickém náměstí. Pramen: DPMČB

Tagy DPMCB Visací zámek výročí 110 let MHD v Českých Budějovicích
1 komentář