Vyhledávač letenek Kiwi.com koupili Američané, čeští zakladatelé zůstávají

Letenkový portál kiwi.com, foto: Zdopravy.czLetenkový portál kiwi.com, foto: Zdopravy.cz

Globální vyhledávač letenek Kiwi.com, který v roce 2012 založili Oliver Dlouhý a Jozef Képesi, výrazně proměnil svou vlastnickou strukturu. Většinový

Globální vyhledávač letenek Kiwi.com, který v roce 2012 založili Oliver Dlouhý a Jozef Képesi, výrazně proměnil svou vlastnickou strukturu. Většinový podíl koupil od českých investorů americký fond General Atlantic. Zakladatelé si své podíly ponechali.

„Oliver Dlouhý a Jozef Képesi zůstávají významnými podílníky a pokračují v řízení strategického růstu společnosti v rámci partnerství s General Atlantic,“ uvedla firma v tiskové zprávě. Dlouhý má podle obchodního rejstříku 24,5 procenta, Képesi 13,4 procenta.

„Z partnerství s General Atlantic jsme nadšení, pouštíme se díky němu do další fáze růstu,“ uvedl Dlouhý. Jako podílník zůstává v Kiwi.com i společnost Touzimsky Airlines, za kterou stojí mimo jiné Jan Veverka a Martin Roman. Američanům prodala jen zhruba polovinu svého podílu, který činil 21,6 procenta. Své podíly prodali investoři Ondřej Tomek, Jiří Hlavenka, Jaroslav Kokolus a Lucie Brešová. Hodnota transakce nebyla zveřejněna, mluví se o miliardách korun.

Dlouhý postavil úspěch Kiwi.com (původně SkyPicker) na vyhledávání spojení s přestupem nespolupracujících aerolinií. Firma na takový přestup dává záruku. General Atlantic investoval do více než 350 společností, zaměřuje se na technologická odvětví. Mezi jeho investice patří například Priceline, Airbnb, Meituan, Flixbus, Uber, Despegar, Smiles nebo Mafengwo.

Tagy General Atlantic Kiwi.com
11 komentářů