Dráhy obhájily rating, chystají emisi dluhopisů

Lokomotiva 380 ve speciálním polepu připomínající 100 let založení republiky. Foto: České dráhyLokomotiva 380 ve speciálním polepu připomínající 100 let založení republiky. Foto: České dráhy

Dobrá zpráva pro České dráhy přišla od společnosti Moody’s Investors Service. Dráhy obhájily rating na úrovni Baa2, tedy dva stupně

Dobrá zpráva pro České dráhy přišla od společnosti Moody’s Investors Service. Dráhy obhájily rating na úrovni Baa2, tedy dva stupně od spekulativního pásma. Rating má stabilní výhled.

Na obhajobu ratingu jako první upozornil server Lidovky.cz, je dostupný na stránkách Moody’s. Letošní obhajoba je pro národní dopravce zvláště pozitivní. Dráhy totiž chystají novou emisi dluhopisů, kterou chtějí refinancovat starší bondy z roku 2014 v hodnotě 300 milionů eur. Moody’s ocenila silnou pozici drah při vyjednávání se státem a kraji o nových smlouvách, počítá přitom, že dopravce s příchodem roku 2020 přijde zhruba o osm procent trhu.

České dráhy se na stupeň Baa2 dostaly v roce 2016, v roce 2015 a 2014 se ocitly na okraji spekulativního pásma s ratingem Baa3. Rating má vliv i na to, na jaké úroky se mohou České dráhy s dluhy přes 30 miliard korun dostat.

„Je to skvělá zpráva pro České dráhy, obchodní partnery i věřitele,“ komentoval to mluvčí ČD Radek Joklík. Nepotvrdily se tak hrozby, které zaznívaly především z řad odborů, že loňská výměna vedení ČD ohrozí rating.

Tagy České dráhy rating
7 komentářů