Budějovická MHD pokračuje v obnově parku, koupí dalších deset autobusů

Autobusy MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAutobusy MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dopravní podnik města České Budějovice si ani po loňských rekordních investicích nedává přestávku v obnově vozového parku. Aktuálně vypsal tendr

Dopravní podnik města České Budějovice si ani po loňských rekordních investicích nedává přestávku v obnově vozového parku. Aktuálně vypsal tendr na dodávku deseti nových nízkopodlažních autobusů. Soutěž se objevila ve věstníku veřejných zakázek a na profilu zadavatele.

Předpokládaná hodnota zakázky je 80 milionů korun bez DPH, podnik poptává pět článkových nízkopodlažních autobusů do délky 18 metrů a pět kratších nízkopodlažních autobusů do délky 15 metrů. Palivem bude nafta. Před vypsáním zakázky vedl podnik předběžné tržní konzultace se Solarisem, Ivecem a EvoBusem. Pět kloubových autobusů chce do konce tohoto roku, dalších pět nejpozději do konce dubna 2020.

Českobudějovická MHD prošla loni dosud největší obměnou vozového parku, když dopravní podnik nakoupil vozidla za půl miliardy korun. Od Solarisu koupil 24 autobusů na CNG, od Škody Electric pak 11 elektrických midibusů a 11 trolejbusů.

Nové vozy postupně nahrazují staré typy autobusů, vyřazovány jsou také kloubové trolejbusy 15Tr. Pro nové autobusy na CNG byla na konci března zprovozněna nová plnička za 27 milionů korun.

Podle výroční zprávy za rok 2017 (nejsou tedy započteny loňské investice) provozoval podnik 84 autobusů a 57 trolejbusů. Pro cestující je pozitivní především fakt, že dosud jedna z nejstrakatějších a nejpolepenějších městských flotil se s novými vozidly vrací k tradiční červené barvě bez okenních reklamních polepů.

Trolejbus v Českých Budějovicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Trolejbus v Českých Budějovicích.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Tagy České Budějovice DPMCB MHD
17 komentářů