Špalek z vepřového a pivní speciál Chroust. Do vlaků míří nové menu

V současném jízdním řádu vypravují České dráhy každý 159 vlaků se službou ČD Restaurant.
Do jídelních vozů Českých drah přichází s koncem února nová sezonní nabídka společnosti JLV, která ve vlacích tradičně zajišťuje catering. Součástí nového menu je polévka, masová specialita i vegetariánský hlavní chod. Nabídku, která platí od čtvrtka, dnes představily České dráhy a JLV na tiskové konferenci.
Maso zastupuje špalek z vepřové ramínka, vegetariánům jsou určeny penne s pestem z grilovaných paprik. Novým dezertem v nabídce je citronový cheesecake. Nápojová nabídka se rozšířila o speciál Chroust, což je třináctistupňová IPA, a malinovou limonádu.
„Naše restaurační vozy se servisem od JLV se těší stále se zvyšující oblibě mezi cestujícími. Jsem proto rád, že jim pravidelně můžeme nabízet nové kulinářské speciality plné zajímavých chutí. Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je i to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Dokonce vidíme i trend gastroturistiky, kdy se lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky s restauračními vozy,“ řekl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.
V současném jízdním řádu vypravují České dráhy každý den 159 vlaků se službou ČD Restaurant. V polovině letošního roku by ve flotile měly přibýt restaurační vozy nové generace pro soupravy ComfortJet. Ty budou nasazovány na vlacích směřujících z Česka do Berlína a Hamburku a v budoucnu i do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo Kodaně.
„Nové menu představuje svěží a lehká jídla a já věřím, že se cestujícím ve vlacích národního dopravce bude líbit a bude jim chutnat minimálně tak jako současná nabídka, se kterou se nyní loučíme,“ doplnil generální ředitel JLV Bohumír Bárta.
Podle něj příprava nové nabídky trvá zhruba tři měsíce, klíčovou podmínkou je možnost přípravy ve vlaku. JLV nové menu připravuje ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů.
Sezonní menu, kde byly přes zimu kulajda, bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou a kančí guláš, doplňuje stálý jídelní lístek. V něm nadále zůstává například svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, kuřecí řízek s bramborovým salátem nebo párky. Ceny se s jarní nabídkou nemění. Například svíčková vyjde na 209 korun, sezonní vepřový špalek na 289 korun.
Novinkou je obálka jídelního lístku, kterou zdobí dílo Milky Way od výtvarnice Míly Fürstové.
Nové sezonní menu ČD Restaurant
Polévka:
Hovězí vývar se zeleninou, nudlemi a játrovými knedlíčky – 75 Kč
Specialita:
Špalek z vepřového ramínka s máslovými šťouchanými brambory a zelným salátem s řepou a křenem – 289 Kč
Hlavní chod vegetariánský:
Penne s pestem z grilovaných paprik a sýrem Gran Moravia – 209 Kč
Dezert:
Citronový cheesecake s medem a mandlemi – 85 Kč
Další nové produkty v nabídce:
Pivní speciál Chroust – UNION Czech IPA 13 – 0,33L – 89 Kč
Italské šumivé víno Prosecco DOC Frizzante – 0,2L – 129 Kč
Limonáda Raks – malina – 0,33L – 59 Kč