Překvapivý konec soutěže na nové sídlo Českých drah. Nikdo neměl zájem

Budova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČRBudova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČR

České dráhy musely zrušit veřejnou soutěž na pronájem kanceláří, kam by přesunuly z ministerstva dopravy své sídlo. Do veřejné zakázky

České dráhy musely zrušit veřejnou soutěž na pronájem kanceláří, kam by přesunuly z ministerstva dopravy své sídlo. Do veřejné zakázky nepřišla překvapivě i přes boom kanceláří v Praze jediná nabídka.

Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek, kde firma oznámila zrušení zakázky kvůli nepodání jediné nabídky.

Do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, další postup bude představenstvo společnosti projednávat na některém z nejbližších zasedání,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

České dráhy dosud sídlí v budově ministerstva dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody. Smlouva s ministerstvem na pronájem skončí v druhé polovině roku 2020. Ve veřejné soutěži ČD hledaly pronájem téměř deseti tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch na patnáct let. ČD hledaly budovu nejméně s 8 600 metry čtverečními kancelářské plochy, 700 metry skladovacích prostor a 85 parkovacími místy. Mělo jít o kanceláře postavené po roce 1990, podmínkou byla například enviromentální certifikace. Cena v hodnocení měla hrát váhu 70%, zbytek připadal na lokalitu. V hodnocení lokality měla roli hlavně blízkost nádraží nebo stanice MHD.

Do nové budovy chtěly České dráhy sestěhovat i další zaměstnance, kteří už museli postupně z budovy ministerstva dopravy odejít kvůli nedostatku prostor do Klimentské ulice. Už dříve ČD uvedly, že soutěž je současně sondováním trhu.

České dráhy využívají budovu ministerstva dopravy, kde mají kanceláře pro zhruba 500 lidí. Ročně platí ministerstvu 29 milionů korun (do roku 2016 to bylo 35 mil.). Pronájem metru čtverečního kanceláře vychází na 3 720 Kč za rok, metr čtvereční účelových ploch na 1 440 Kč za rok.

O stěhování Českých drah se mluví delší dobu. České dráhy mají i pozemky u hlavního nádraží, na kterých aktuálně vzniká projekt Penty a Sudopu Churchill Square. I proto se mluvilo o vznikajících kancelářích mezi hlavním nádražím a Vysokou školou ekonomickou jako o velmi pravděpodobné budoucí adrese generálního ředitelství.

Tagy České dráhy Ministerstvo dopravy sídlo Českých drah Top
38 komentářů