Poslední dva roky lepení dálničních známek. Vláda schválila přechod na elektronické

Podoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravyPodoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravy

Roky debat o zavedení elektronických dálničních známek se blíží ke konci. Vláda dnes schválila novelu zákona o pozemních komunikacích, která

Roky debat o zavedení elektronických dálničních známek se blíží ke konci. Vláda dnes schválila novelu zákona o pozemních komunikacích, která putuje do Poslanecké sněmovny. Podle ministerstva dopravy by systém fungující již několik let v Maďarsku či na Slovensku měl začít fungovat od roku 2021. Roční kupon bude i nadále stát 1 500 korun, horní limit se nezvýší.

Řidič zaregistruje přes internet nebo v mobilní aplikaci registrační značku vozidla, zaplatí a už nemusí lepit známku na čelní sklo. Počítáme i s tím, že poplatek půjde uhradit i na vybraných distribučních místech, kde si dneska řidiči kupony kupují. Ušetříme tím až sto milionů korun za tisk a distribuci klasických známek,“ dodává ministr dopravy Dan Ťok.

Řidiči vozidel do 3,5 tuny budou mít na výběr mezi on-line platbou a nákupem na prodejním místě, papírové kupony úplně skončí. Vlastník vozu si zaregistruje přes e-shop registrační značku, zaplatí a může jezdit. Kupovat bude možné stejně jako dnes desetidenní, měsíční a roční kupóny.

Kontrolu zaplacení dálničního poplatku bude i nadále provádět jako doposud celní správa a policie. Využívat k tomu bude několik stálých nebo mobilních kamer. Platby bude evidovat informační systém ve správě Státního fondu dopravní infrastruktury.

Tagy elektronické dálniční známky Ministerstvo dopravy
30 komentářů