„Výměna“ dopravce v Jablonci. Jízdenky u řidiče, BusLine odmítá vrátit 6 autobusů

MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.czMHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.cz

Společnost BusLine LK přebírá od soboty 26. ledna provoz jablonecké městské hromadné dopravy, na autobusových linkách končí oficiálně Dopravní podnik

Společnost BusLine LK přebírá od soboty 26. ledna provoz jablonecké městské hromadné dopravy, na autobusových linkách končí oficiálně Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). I když fyzicky budou jezdit po městě stejné autobusy se stejnými řidiči, jednu změnu sobota přinese.

Lidem nebudou platit papírové jízdenky, které si dosud koupili v předprodeji. Nově budou platit jen ty vydané u řidiče bez přirážky.

„Cestující, kteří mají nakoupené jízdenky od DPMLJ v předstihu, si je budou moci v řádu několika týdnů vyměnit a budou o tom zavčasu informováni. Automaty na jízdenky budou od soboty vypnuté,“ uvedl Jablonec nad Nisou na svém webu. Předplatného jízdného a jednotlivého jízdného zakoupeného prostřednictvím karty OPUSCARD se změny nedotknou.

BusLine už v Jablonci dlouhodobě jezdí, ale dosud pod DPMLJ. Loni BusLine vypověděl smlouvu pro DPMLJ, který se snažil zajistit náhradu, soutěž ale zůstala u antimonopolního úřadu. DPMLJ se ale dosud Dopravním sdružením obcí Jablonecka (DSOJ) nedohodl na ukončení rámcové smlouvy na provoz MHD v Jablonci a blízkém okolí.

BusLine bude jezdit v Jablonci bez soutěže. Agentura ČTK uvedla, že podle primátora Milana Kroupy (ANO) to bude za cenu 68,80 Kč za kilometr. „Zatím to bude na základě objednávky, kterou vypracovali právníci. Je to v maximální částce 300 000 eur (7,72 milionu korun) dle evropských směrnic,“ uvedl primátor. Do té doby, než vyčerpají celou částku, chce mít  (DSOJ) s BusLine novou smlouvu. Při objemu stávajících plateb jde o zhruba dva měsíce.

Rozchod neprobíhá ale rozhodně idylicky. DPMLJ už vyzval společnost BusLine LK, aby mu vrátila šest autobusů, které ji zapůjčila pro provoz v Jablonci. Jde o autobusy značky Tedom pořízené za přispění evropské dotace. „Odpověděli nám, že nám je nevrátí. Mají čas do dnes do půlnoci, poté podnikneme příslušné právní kroky,“ řekl předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek.

Mluvčí BusLine Nikola Bradíková už dříve uvedla, že firma odmítá odpovídat na dotazy deníku Zdopravy.cz. I přesto byla firma znovu oslovena s žádostí o vyjádření. „Na pronájem těchto autobusů má BusLine s DPMLJ řádně uzavřenou smlouvu, která má jasně stanovenou výpovědní lhůtu. Řídíme se tedy pouze touto smlouvou. Autobusy budou Dopravnímu podniku vráceny v souladu s platně uzavřenou a dlouhodobě plněnou smlouvu,“ uvedla Bradíková.

Tagy BusLine Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ MHD Jablonec nad Nisou
6 komentářů