Letiště Pardubice odbavilo rekordních 190 000 cestujících, přibude nová linka

Letiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště PardubiceLetiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště Pardubice

Vedení letiště jedná s nízkonákladovými společnostmi Ryanair a Wizz Air.

Pardubické letiště odbavilo od začátku roku 190 000 cestujících. Překonalo tak dosavadní rekord z roku 2013, kdy jich bylo něco málo přes 184 000. Statistiky potvrdila šéfka civilní části letiště Mária Luticová. Táhnou především dovolenkové lety, v dalším roce by se měl počet destinací ještě rozšířit.

Do konce roku stále nějaký čas zbývá, padnout by tak mohla dvousettisícová meta. Přispějí k tomu například charterové lety do Egypta a Turecka, které pro letošek skončí zkraje listopadu. V letovém řádu navíc zůstává celoroční pravidelná linka letecké společnosti Ryanair do španělského Alicante, provozována je dvakrát týdně.

Ryanair svou přítomnost v Pardubicích letos posílil, přidal novou linku do Girony. Jak napsal náměstek primátora Pardubic pro dopravu Jan Hrabal na platformě X, jednotlivé lety vykazovaly výbornou obsazenost. Dopravce s ní počítá i pro příští letní letový řád, letenky na rok 2025 jsou už v prodeji. Do budoucna by pak mohlo jít o celoroční linku. Na trase do Alicante přibude od června podle Hrabala třetí rotace.

„Linka do Alicante se díky skvělé obsazenosti stává celoroční, vyšší zájem registruje i ve Španělsku, neboť blízkost Prahy je čím dál více vnímanou synergií. Linka do Girony se také ujala, i z toho máme radost,“ uvedl Hrabal.

Nové pravidelné linky by se mělo pardubické letiště dočkat také v příštím roce. V komentářích na sociální síti Facebook letiště uvedlo, že bude představena v listopadu. Luticová už dříve řekla ČTK, že na příští rok připravují novou linku s Ryanairem. Jednají prý i s konkurenční nízkonákladovou leteckou společností Wizz Air o dalších dvou linkách.

„Na spadnutí je oznámení nové pravidelné linky do velmi atraktivní destinace. Musím doplnit, že naše letiště začíná narážet na své infrastrukturní možnosti, udržet podrobně vzestupný vývoj je nemožné bez dostavby druhého patra terminálu,“ dodal Hrabal.

Tagy East Bohemian Airport EBA FR Letiště Pardubice Ryanair W6 Wizz Wizz Air
27 komentářů