Stavba obchvatu Čelákovic může měsíc po komedii s kladívky začít, kraj vybral zhotovitele

Poklepání na základní kámen obchvatu Čelákovic. Foto: Středočeský krajPoklepání na základní kámen obchvatu Čelákovic. Foto: Středočeský kraj

Cena v soutěži klesla o více než třetinu.

Sdružení firem Swietelsky stavební a SKL Recyklostav získalo zakázku na stavbu další části obchvatu Čelákovic. Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje oproti odhadu na stavbě výrazně ušetří.

Předpokládaná cena byla 62 milionů korun, vysoutěžená je 39,1 milionu korun. Vyplývá to z informací na profilu zadavatele a v registru smluv.

Stavbu silničního obchvatu má město Čelákovice zakotvenou v územním plánu již od prvorepublikových dob. První etapa obchvatu byla otevřena na konci šedesátých let minulého století. Nová komunikace, která je přeložkou silnice II/245, povede z křižovatky na Záluží, mine vrch Šibeňák, povede přes lokalitu Krátká Linva a těsně za městem se napojí zpět na mochovskou výpadovku. Nová silnice bude měřit 1,9 kilometru.

U stavby došlo již ke slavnostnímu zahájení. Akce proběhla 12. září v době, kdy ještě nebyla soutěž vyhodnocena, politici a další postavy napojené na státní rozpočet ale měli potřebu ťukat kladívkem na základní kámen shodou okolností těsně před krajskými volbami.

Poklepávací mánie. V Čelákovicích zahájili stavbu obchvatu, na který ještě nemají zhotovitele

Obchvat tak zajistí vyvedení tranzitní dopravy z částí města, kterými prochází aktuální průtah. Denně městěm projede osm tisíc aut.

Správa železnic má v lokalitě Záluží v plánu přeložku železnice (Mstětice – Čelákovice) do nové stopy. Místo současné trati by měl vzniknout obchvat Záluží, který bude zároveň propojkou se silnicí II/611. Kolem obchvatu město plánuje smíšenou výstavbu.

V Polabí zmizí další přejezd. Soutěž na nadjezd za 200 milionů běží, politici už poklepali

Tagy Čelákovice obchvat II/245 Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje SKL Recyklostav Swietelsky stavební
13 komentářů