Letecké muzeum v Kunovicích zrestauruje jedno ze svých nejstarších letadel

Letoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zdroj: Letecké muzeum v KunovicíchLetoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zdroj: Letecké muzeum v Kunovicích

Restaurátorské práce na letounu C-11 potrvají do konce roku 2026.

Cvičný vrtulový letoun C-11 ze sbírky Leteckého muzea v Kunovicích čeká postupné zrestaurování do podoby, v jaké létal před šesti dekádami. Podle muzejníků jde pro Kunovice o naprosto zásadní letadlo, právě s ním vstoupil tamní podnik do éry hromadné letecké výroby.

„Nátěr na celém povrchu již natolik zdegradoval, že přestal plnit ochrannou funkci. Podobně je na tom i překryt kabiny. Hliníkové potahy i části vnitřní konstrukce jsou zasaženy korozí. V první etapě bude nutné letadlo rozebrat, zbavit ho starého potahu a laku a ošetřit místa zasažená korozí. Tato fáze by měla být hotová ještě letos,“ uvedl šéf muzea Martin Hrabec.

V dalších fázích čeká letoun kromě klempířských prací také renovace interiéru, restaurování motoru, lakýrnické práce a opětovné sestavení.

Dokončení restaurátorských prací se očekává do konce roku 2026. Nejpozději v roce 2027 by se měl stroj vrátit do expozice. Podle Hrabce jsou limitujícími faktory čas a peníze.

„Máme vše rozplánováno tak, aby se oprava stihla. Rádi bychom samozřejmě zahájili druhou etapu ještě letos, nicméně náš plán počítá i s tím, že to bude až v příštím roce. Uvidíme, jak bude postupovat první fáze a jak se nám podaří zajistit financování. S první etapou restaurování muzeu po finanční stránce pomohlo ministerstvo kultury, které projekt podpořilo dotací přes 260 tisíc v rámci integrovaného systému ochrany movitého kulturního dědictví. Muzeum pak do projektu vloží přes 100 tisíc,“ upřesnil Hrabec.

etoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zdroj: Letecké muzeum v Kunovicíchetoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zdroj: Letecké muzeum v KunovicíchLetoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích.
Zdroj: Letecké muzeum v Kunovicíchetoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zdroj: Letecké muzeum v Kunovicíchetoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zdroj: Letecké muzeum v Kunovicíchetoun C-11 v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zdroj: Letecké muzeum v Kunovicích
Tagy c-11 Kunovice Letecké muzeum Kunovice
Žádné komentáře