Plzeň instalovala další radar, bude hlídat dodržování rychlosti 70 km/h

Měření rychlosti v Plzni - Radčicích. Foto: M. Pecuch / Plzen.euMěření rychlosti v Plzni - Radčicích. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu

Měření ukázala, že zde řidiči často překračují rychlost.

Správa veřejného statku města Plzně na žádost Městského obvodu Plzeň 7-Radčice instalovala nový radar s úsekovým měřením rychlosti v ulicích V Radčicích a Radčická. Radary budou v obou směrech hlídat na zhruba 700 metrů dlouhém úseku dodržování maximální povolené rychlosti 70 kilometrů za hodinu.

O novém radaru informovalo město v tiskové zprávě. Cílem je zvýšit bezpečnost dopravy i chodců na frekventovaném úseku.

V Plzni fungují už čtyři úseková měření, díky kterým se dané oblasti podařilo zklidnit. Řidiči zpomalují a neohrožují chodce. Účelem úsekového měření tak není v žádném případě postihovat řidiče, ale přispět k bezpečnosti v dopravě na území města,“ řekl plzeňský primátor Roman Zarzycký.

Náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar považuje úsek za problematický hlavně kvůli množství studentů ráno a odpoledne, kteří se pohybují kolem střední umělecké školy Zámeček. Úsekem procházejí na zastávky MHD. „Nechali jsme si zpracovat dopravní průzkum, který potvrdil nedodržování povolené rychlosti 70 kilometrů v hodině a také její časté vysoké překročení. Proto jsme rozhodli radary v místě zřídit. Měřit budou obousměrně, a to v úseku od odbočky k zoologické zahradě až na rovinu ke skalám pod Zámečkem,“ popsal náměstek.

Pátý úsek v Plzni

Podle starosty městského obvodu Rolanda Airase je problém s neukázněnými řidiči dlouhodobý. Rovná silnice svádí k rychlejší jízdě. „Jsem přesvědčen, že úsekové měření přispěje ke zklidnění dopravy,“ sdělil starosta Arias s tím, že před zahájením výstavby samotného úsekového měření byl na náklady obvodu v Radčicích instalován informační radar, který zůstane i nadále zachován.

Nový radar bude spuštěný v listopadu, čeká se na certifikaci. Instalace vyšla na 1,344 milionu korun.

Úsekové měření v Plzni v současné době funguje ve čtyřech lokalitách: v Plaské ulici v Bolevci, ve Folmavské ulici na Borských polích, v ulici U Seřadiště v Koterově a v Dlážděné ulici v Radobyčicích. Podle města slouží především jako prevence pro bezpečnější jízdu automobilů ve městě. Řidiče na měření upozorňují značky a úseky jsou na vozovce označené vodorovnými čarami. Zařízení spravuje Správa informačních technologií města Plzně. Data se automaticky přenášejí do přestupkového systému, kde je verifikuje městská policie a údaje předává Odboru správních činností Magistrátu města Plzně k dalšímu řešení.

Tagy Plzeň úsekové měření rychlosti
5 komentářů