Obrazem: Paříž staví první lanovku, provoz začne příští rok

Obrazem: Paříž staví první lanovku, provoz začne příští rok

Lanovka na jihovýchodě metropole již dostává konkrétní obrysy.

Na jihovýchodě Paříže vzniká zatím první visutá kabinová lanová dráha ve francouzské metropoli. Po letech příprav dostává již nová dopravní infrastruktura jasnou podobu: vznikají první stanice i sloupy.
Další posun stavby lanovky Câble C1 představil organizátor veřejné dopravy v pařížské aglomeraci Île-de-France Mobilités. Stalo se tak u příležitosti vztyčení 51 metrů vysokého pylonu u křižovatky ulic Guy Môquet a J. F. Kennedy.
Výstavbu má na starosti společnost Doppelmayr, provozovatelem bude Transdev. Na 4,5 kilometru dlouhé trase vznikne pět stanic. Povede od stanice metra 8 Creteil – Pointe du Lac do Bois Matar. Ke zprovoznění má dojít příští rok.
Jezdit na ní bude 105 gondol, každá pojme 10 cestujících. Za den má lanovka zvládnout přepravit 11 000 cestujících. Na budování se podílí Île-de-France Mobilités, departement Val de Marne a francouzská vláda. Celkové náklady jsou 125 milionů eur.
Kompletní informace o novém projektu jsou zde.
Stavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésStavba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésMetropolitní lanovka na jižním předměstí Paříže. Zdroj: Iledefrance-mobilitesMetropolitní lanovka na jižním předměstí Paříže. Zdroj: Iledefrance-mobilitesLanovka v Paříži:  Île-de-France Mobilités
Tagy Câble C1 Doppelmayr Ile-de-France Mobilités Paříž
6 komentářů