Oprava zúží D1 u Klimkovic, práce potrvají téměř měsíc

Dálnice D1 u Bravantic. Foto: ŘSDDálnice D1 u Bravantic. Foto: ŘSD

Rekonstrukce vyjde na 119 milionů korun.

V pondělí 14. 10. začnou silničáři s opravou dálnice D1 mezi exity 342 Bravantice a 354 Rudná nedaleko obce Klimkovice. Práce potrvají asi měsíc a budou se odehrávat na několika stanovištích, přičemž v místech rekonstrukce povede obousměrný provoz sníženou rychlostí v režimu 1 + 1.

„Předmětem veřejné zakázky je mimo jiné oprava povrchu v úseku km 342–354 provozního staničení. Primárně se dělníci zaměří na tři mosty, předpolí těchto mostů a dále na vjezdy odpočívek Klimkovice v obou směrech D1. Součástí projektu se stala rekonstrukce formou recyklace materiálu podloží za studena na místě v prostoru mimoúrovňového křížení MÚK Bravantice a MÚK Klimkovice. Dělníci mají také za úkol opravit předmostí, případně dojde k lokálním vysprávkám trhlin nebo místních poklesů,“ uvedl Miroslav Mazal z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Situační mapa oprava D1 mezi EXITy 342 Bravantice a 354 Rudná. Zdroj: ŘSD

Situační mapa oprava D1 mezi EXITy 342 Bravantice a 354 Rudná.
Zdroj: ŘSD

Mosty čeká například sanace mostních říms anebo obnova těsnění spár podél říms. Kromě mostních konstrukcí a povrchu dojde na kontrolu či opravu protihlukových stěn.

Zajímavostí je podle Mazala strojní úprava cementobetonových částí dálnice D1.technologií grinding. Broušení diamantovými kotouči proběhne v km 344,3–351,8 mezi mosty D1-419 a D1-431.

„Od podélného drážkování ztvrdlého betonu očekáváme zlepšení protismykových vlastností včetně rovinatosti, zkušenosti naznačují také možné snížení hlučnosti vozovky. Grinding doplní sanace hran a přetěsnění dilatačních řezů cementobetonových desek D1,“ dodal Mazal.

Zhotovitelem bude firma MI Roads, pracovat bude rovněž na lokálním odstranění nezpevněných krajnic či obnově vodorovného dopravního značení. Práce vyjdou na 119 milionů korun.

Tagy D1 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
5 komentářů