ICOM nevzdává boj o Pelhřimovsko. Složil kauci 18 milionů, aby případ řešil ÚOHS

Nové autobusy Setra pro Icom Transport. Foto: IcomNové autobusy Setra pro Icom Transport. Foto: Icom

ICOM si stěžuje na údajnou nedovolenou veřejnou podporu vítězné nabídky Rakouskem.

Společnost ICOM transport se rozhodla podat návrh na přezkoumání úkonů Kraje Vysočina při zadávání zakázek na autobusové dopravce pro dvě části Pelhřimovska k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Složila i příslušnou kauci 18 milionů korun. Zároveň byla podaná stížnost k Evropské komisi, sdělila  ČTK předsedkyně představenstva ICOM transport Kateřina Kratochvílová. Rada kraje opakovaně rozhodla o tom, že zakázky dostane ČSAD Autobusy České Budějovice (Busem). Námitky, které proti tomu dala firma ICOM, kraj dvakrát zamítl.

Zakázky se týkají provozován autobusů na Pelhřimovsku, které objednává kraj na deset let. Firma ICOM uhradila u ÚOHS kauci za obě soutěžené oblasti. Věří, že se její námitky v řízení prokážou a rozhodnutí kraje o výběru dopravce bude zrušené.

Podle vyjádření společnosti ICOM je zřejmé, že zadavatel odmítá prověřit relevantní argumenty svědčící o nesprávnosti a nezákonnosti jeho postupu v zadávacím řízení. „Dané tím, že vybraný dodavatel nebyl vyloučen ze zadávacího řízení přesto, že jeho nabídka obsahuje mimořádně nízkou nabídkovou cenu, která je důsledkem nedovolené veřejné podpory poskytnuté jeho mateřskou společností ovládanou nepřímo Rakouskou republikou,“ uvedla Kratochvílová. Zadavatel podle ní nemůže rezignovat na řádné prověření takového jednání.

Jediným akcionářem jihočeského dopravce, který by měl obě zakázky dostat, je rakouská Österreichische Postbus Aktiengesellschaft. Je součástí skupiny, již ovládá ÖBB Holding. Vyplývá to z loňské výroční zprávy firmy Busem.

Z osmi oblastí, pro které Kraj Vysočina nyní v soutěžích vybíral autobusové dopravce na dalších deset let, je uzavřených šest. Firma Busem už získala Jihlavsko, kde zatím obslužnost pro kraj zajišťují autobusy ICOM, stejně jako na Pelhřimovsku.

Poslední dvě řízení se týkají oblastí kolem Pelhřimova a Humpolce. Firma ICOM při podání prvních námitek uvedla, že požaduje, aby kraj ověřil reálnost nejnižší nabídnuté ceny. Krajská rada pak sice 13. srpna své rozhodnutí o výběru dopravce pro tyto dvě části kraje zrušila, ale následně původní výběr potvrdila. Firma ICOM proti tomu minulý měsíc opět podala námitky, které vedení kraje zase zamítlo. Hejtman kraje Vítězslav Schrek (ODS a STO) to novinářům řekl minulý týden.

Dopravce ICOM na Vysočině vyhrál zakázku na Havlíčkobrodsku, kde teď jeho autobusy nejezdí. Další tři z šesti uzavřených zakázek získala firma Trado-Bus z uskupení ICOM. Kromě Třebíčska bude jezdit v části Žďárska. Ve Žďárských vrších budou dalších deset let jezdit autobusy firmy Zdar.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy má Vysočina v letošním rozpočtu 826 milionů korun.

Tagy Busem ICOM Transport Kraj Vysočina ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
21 komentářů