Obchvat v krajině s rybníky má územní rozhodnutí. Úřad předběhl plány ŘSD

Kamion na I/24, Lomnice nad Lužnicí. Pramen: ŘSDKamion na I/24, Lomnice nad Lužnicí. Pramen: ŘSD

Obchvat má vést východně od města. Jeho součástí bude také 85 metrů dlouhý most přes železniční trať Veselí nad Lužnicí – České Velenice.

Obyvatelé jihočeské Lomnice nad Lužnicí jsou zase o něco blíže obchvatu, který má městečko zbavit tranzitní (především kamionové) dopravy. Jihočeský krajský úřad aktuálně vydal na žádost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) územní rozhodnutí k přeložce silnice I/24.

Vytížená silnice spojuje dálnici D3 s hraničním přechodem Halámky. Lomnice na cestě představuje úzké hrdlo, čímž trpí obyvatelé města i řidiči. Kritická situace je především v centru, kde se v některých zatáčkách dvě nákladní vozidla ani nevyhnou. „Malé poloměry směrových oblouků vytvářejí nebezpečné dopravní situace pro vozidla i pro chodce,“ stojí v materiálech ŘSD.

I/24, obchvat Lomnice nad Lužnicí. Pramen: ŘSDObchvat Lomnice nad Lužnicí, nadjezd nad tratí, vizualizace. Pramen: ŘSDKamion na I/24, Lomnice nad Lužnicí. Pramen: ŘSDKamiony na I/24, Lomnice nad Lužnicí. Pramen: ŘSDKamion na I/24, Lomnice nad Lužnicí. Pramen: ŘSD

Nový 4,5 kilometru dlouhý obchvat má vést východně od města. Jeho součástí bude jedna mimoúrovňová křižovatka a také 85 metrů dlouhý most přes železniční trať Veselí nad Lužnicí – České Velenice. Díky němu zmizí z hlavního tahu úrovňový přejezd.

Městem projíždí až pět tisíc vozidel denně, přičemž zhruba pětinu tvoří nákladní doprava (z té pak třetinu návěsové soupravy).

ŘSD nicméně podle informačního letáku nepočítá s příliš rychlým postupem přípravy. K zahájení stavby má dojít až v roce 2028, ke zprovoznění pak v roce 2031. Příprava letos v květnu dospěla do fáze zveřejnění vizualizace (níže).

Jihočeský krajský úřad zahájil územní řízení letos v polovině července, s vydáním počítalo ŘSD na rok 2025. Termín se může ještě naplnit, pokud proti rozhodnutí přijde odvolání. To může být podáno do 15 dnů.

Tagy I/24 obchvat Lomnice nad Lužnicí ŘSD
1 komentář