Ryanair znovu varoval před nižšími zisky, musí zlevňovat více než plánoval

Boeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: Boeing

Největší letecká evropská nízkonákladová společnost Ryanair podruhé za poslední čtyři měsíce varovala své akcionáře, že její zisk bude oproti původním

Největší letecká evropská nízkonákladová společnost Ryanair podruhé za poslední čtyři měsíce varovala své akcionáře, že její zisk bude oproti původním odhadům nižší. plánovala. Důvodem je další snížení cen letenek kvůli vysoké konkurenci.

Podle nové zprávy pro investory dojde ke snížení zisku o zhruba 100 milionů euro na 1-1,1 miliardy euro za celý finanční rok, který uplyne na konci letošního března. „Nemůžeme vyloučit další škrty v cenách letenek i odhadech našich zisků. Čelíme nejistotě v podobě Brexitu nebo vývoji v otázce bezpečnosti, které budou mít velké dopady na naše zisky,“ řekl šéf Ryanairu Michael O´Leary.

Podle O´Leary klesla průměrná cena letenek od listopadu o 7 %, firma původně očekávala zlevnění jen o 2 %. Předchozí varování o poklesu zisků bylo reakcí především na problémy se stávkujícími zaměstnanci a řadou zrušených letů.

O´Leary opět zopakoval svoji tradiční mantru o tom, že v Evropě je výrazný převis nabídky nad poptávkou a že řad dopravců musí skončit. „Věříme, že naše další zlevnění zatřese ztrátovou konkurencí, jako je například Wow Air, Germania nebo Flybe,“ uvedl O´Leary. Ryanair těží v bitvě o zákazníky ze své velikosti i zásobě hotovosti na účtech.

Akcie Ryanairu na zprávu nejprve reagovaly poklesem, během dnes ale ztráty vyrovnaly. Za poslední půl rok ale ztratily na hodnotě více než třetinu.

 

Tagy Ryanair
2 komentáře