Posun pro novou silnici Turnov – Jičín. Miliardovou proměnu křižovatky připraví Valbek

Podoba budoucí křižovatky Ohrazenice. Foto: ŘSDPodoba budoucí křižovatky Ohrazenice. Foto: ŘSD

ŘSD chce ještě do konce roku vybrat projektanty dalších úseků důležité spojnice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo s přípravami stavby nové silnice I/35 mezi Turnovem a Jičínem (resp. oficiálně úsek Ohrazenice – Úlibice). Vybralo projekční firmu pro první úsek stavby. Jde o proměnu dálniční křižovatky Ohrazenice na okraji Turnova. Na ostatních úsecích začínají práce na podrobném geotechnickém průzkumu (GTP). Ten je důležitým podkladem pro zpracování projektové dokumentace.

ŘSD na svých stránkách zveřejnilo aktuální stav přípravy silnice, která bude po dokončení měřit 33 kilometrů, nebude mít ale na rozdíl od navazujících úseků na obou stranách dálniční parametry.

ŘSD má celou trasu rozdělenou na čtyři úseky. Křižovatka Ohrazenice je první samostatnou stavbou, náklady na její vybudování jsou přes 1,1 miliardy korun. Zakázku na projektování získala společnost Valbek, hodnota smlouvy je 16,36 milionu korun.

Mimoúrovňová křižovatka Ohrazenice již nyní existuje, spojuje dálnici D10, silnici I/10 a I/35. Kvůli vedení nové silnice z této křižovatky směrem na Jičín dojde ke kompletnímu přebudování, některé její stávající větve zmizí. Detailně stavbu popisuje informační leták.

Budoucí podoba MÚK Ohrazenice. Foto: ŘSDTrasa I/35 Ohrazenice - Úlibice. Foto: ŘSD

Zahájení nejdříve v roce 2028

Současně se rozjely práce na GTP u dalších úseků. „Cílem GTP je shromáždit co nejúplnější údaje o inženýrskogeologických a hydrogeologických poměrech zkoumaného území, geomechanických vlastnostech dotčených zemin a hornin tvořících podloží budoucích násypů, mostních objektů, tunelů apod., provést jejich interpretaci, a připravit tak podklady pro vypracování dalšího stupně projektové dokumentace pro realizaci stavby,“ popsalo ŘSD na svých stránkách

Geologicky nejnáročnější bude vedení trasy okolo Turnova, tedy úsek Ohrazenice – Valdštejnsko. Zakázku za 35,56 milionu korun získala společnoste společnost GeoTec-GS.

Nová silnice na Semilsko získala souhlasné stanovisko, oslí farma s odporem neuspěla

Na další úsek Valdštejnsko – Čímyšl vypíše ŘSD v brzké době soutěž, součástí bude i průzkum pro přivaděč ke křižovatce Zelený háj. Vysoutěžn je již pro nejdelší úsek Čímyšl – Úlibice, průzkum v trase 14,5 kilometru provádí za 25 milionů korun AZ Geo.

Podle ŘSD zahájení prací předchází rozsáhlá administrativní příprava k zajištění potřebných ohlášení a seznámení majitelů pozemků se vstupem na jejich pozemky. Průzkumy by měly být dokončeny do konce roku 2025.

Ještě do konce roku chce ŘSD vysoutěžit zhotovitele projektanty dalších úseků. Aktuální odhady mluví o zahájení stavby v roce 2029, odhadované náklady jsou 18 miliard korun. Detailně popisuje část Ohrazenice – Úlibice informační leták.

Tagy I/35 I/35 Ohrazenice -Úlibice MÚK Ohrazenice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Turnov - Jičín valbek
24 komentářů