Brno věnuje ukrajinskému Charkovu „pražské“ tramvaje

Brněnské tramvaje T6A5 zamíří na Ukrajinu. Pramen: DPMBBrněnské tramvaje T6A5 zamíří na Ukrajinu. Pramen: DPMB

Tramvaje by měly doputovat do Charkova do konce letošního roku.

Město Brno pošle partnerskému ukrajinskému městu Charkov dalších šest tramvají. Jde o vozidla typu T6A5, které Dopravní podnik města Brna (DPMB) nahrazuje novými tramvajemi. Ruskou invazí postižené ukrajinské město je opraví a nasadí do provozu, případně využije na náhradní díly. Brno do Charkova poslalo starší vozy MHD už v roce 2022.

„Dopravní podnik města Brna rozhodl o vyřazení šesti tramvají typu T6A5 ze svého vozového parku. Stejně jako v roce 2022 jsme proto oslovili naše partnerské město Charkov, zda by o tyto vozy nemělo zájem. Vedení Charkova tuto naši nabídku s díky přijalo. Jakmile tedy budou dokončeny formální záležitosti, vozy necháme na Ukrajinu přepravit. Předpokládáme, že se tak stane do konce tohoto roku,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Brněnské tramvaje T6A5 zamíří na Ukrajinu. Pramen: DPMBBrněnské tramvaje T6A5 zamíří na Ukrajinu. Pramen: DPMBBrněnské tramvaje T6A5 zamíří na Ukrajinu. Pramen: DPMBBrněnské tramvaje T6A5 zamíří na Ukrajinu. Pramen: DPMB

Šestici tramvají typu T6A5 z 90. let koupil Dopravní podnik města Brna (DPMB) před pěti lety v Praze na pokrytí období, než bude v Brně obnoven vozový park. „V nejbližší době bychom je vyřazovali a nahrazovali novými tramvajemi Škoda 45T. Jejich generální opravy pro nás v tuto chvíli nejsou rentabilní. Jsme proto rádi, že tyto vozy můžeme poskytnout Charkovu,“ doplnil šéf DPMB Miloš Havránek.

Vedení Charkova už do Brna sdělilo, že tramvaje poslouží zejména v běžném provozu s cestujícími, případně budou využity na náhradní díly. Pro provoz je třeba tramvajím upravit rozchod na 1520 mm (v ČR je 1435 mm).

V roce 2022 věnovalo Brno do Charkova dvě tramvaje typu T3 a šest trolejbusů typu 14Tr.

Tagy Charkov DPMB tramvaj T6A5
43 komentářů