pruvodce

Konkurence pro vlak, Ryanair bude létat z Prahy do Košic denně

Letiště Košice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Košice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Po železnici trvá cesta z Prahy do Košic nejméně osm hodin, letadlo zvládne trasu podle letového řádu za hodinu a patnáct minut.

Pravidelná letecká linka mezi Prahou a Košicemi bude od dubna výrazně konkurenceschopnější železnici. Dosud se mezi oběma městy létá jen čtyřikrát týdně, od letního letového řádu bude spojení v provozu každý den. Košické letiště o tom informovalo v tiskové zprávě.

„Historicky je mezi těmito městy velký pohyb. Jedná se o mix studentů, pracujících, rodin, které se navštěvují, turisty a podobně,“ řekl deníku Zdopravy.cz k obsazenosti linky manažer košického letiště Juraj Toth.

Letenky na příští rok jsou již v prodeji, jednosměrná vychází takto dopředu asi na tisíc korun. Odlety jsou naplánovány v pondělky z Prahy v 05:45 (z Košic v 07:25), v úterky v 06:00 (z Košic v 07:40), ve středy ve 13:40 (z Košic v 15:20), ve čtvrtky v 10:55 (z Košic ve 12:35), v pátky ve 21:45 (z Košic ve 23:25), v soboty v 05:45 (z Košic v 07:25) a v neděle ve 20:10 (z Košic ve 21:50).

Zatímco cesta z Prahy do Košic po železnici trvá nejméně osm hodin, letadlo zvládne trasu podle letového řádu za hodinu a patnáct minut. Jízda do Košic autem trvá podle map od Googlu z Prahy v průměru sedm až deset hodin. Trasa navíc v několika částech nevede po dálnici.

Kromě linky do Prahy posílí Ryanair v Košicích také spojení do Liverpoolu a Zadaru. Do Liverpoolu se bude již od zimního letového řádu létat třikrát týdně (nyní dvakrát týdně), a do Zadaru od 27. května také třikrát týdně (letos dvakrát týdně).

Tagy FR Košice KSC Letisko Košice Letiště Košice letiště praha prg Ryanair slovensko
206 komentářů