pruvodce

Lidé v Brně vyčerpali peníze na sdílená kola, jízdy zdarma letos končí

Sdílená kola v Brně. Foto: Brno.czSdílená kola v Brně. Foto: Brno.cz

Meziročně zájem o sdílená kola stoupl o pětinu.

Brno k 30. září ukončí pro letošní sezónu podporu provozu sdílených kol společností nextbike a Rekola. Důvodem je vyčerpání finančního limitu na bezplatné jízdné pro obyvatele až dvakrát denně. Do konce roku tak zájemci budou za jízdu muset platit, dosud měli možnost jezdit dvakrát denně 30 minut zdarma.

O ukončení podpory informoval magistrát. Podle města zájem o sdílená kola letos stoupl o pětinu: od května do srpna se uskutečnilo 140 tisíc jízd. Město i proto plánuje, že objem peněz na sdílenou mobilitu navýší.

Podle čtyřleté smlouvy s provozovateli sdílených kol může město dotovat provoz částkou 2,4 milionu korun za sezónu, kterou lze navýšit na čtyři miliony. Letos je již tato částka vyčerpána.

Bohužel, s ohledem na zákon o veřejných zakázkách, nemůžeme jednoduše a flexibilně navýšit limit zakázky a dál jízdy proplácet. Pro rok následující ale chceme podporu bikesharingu optimalizovat a rozpočet navýšit,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Do systému se letos zapojilo 8 000 nových uživatelů, nejvíce jízd se uskutečnilo v červnu.

Sdílená kola poskytují městu i cenná data, kam lidé často jezdí, podle toho mohou plánovat investice do infrastruktury.

Kopce nejsou problém. Vadí málo cyklostezek a špatně zaparkovaná auta, říkají Brňané k jízdě na kole

V Brně bude možné od 1. října dál využít sdílená kola obou firem, ale již ne zdarma. Nextbike má v nabídce měsíčné předplatné, kdy za 79 korun získají lidé dvakrát denně 30 minut. Samotná půlhodina vyjde na 32 korun. Rekola mají taxu 25 korun na půl hodiny, měsíční předplatné za 59 korun je na čtyři půlhodinové jízdy za 249 korun neomezeně.

Tagy brno nextbike Rekola sdílená kola
22 komentářů