Příjezdový most k pražskému letišti rozšíří na tři pruhy, poslouží i dvojnásobku parkovacích míst

Příjezdový most k pražskému letišti, který bude rozšířen. Zdroj: Google Street ViewPříjezdový most k pražskému letišti, který bude rozšířen. Zdroj: Google Street View

Práce začnou 16. září, hotovo má být v květnu 2025.

Most, který tvoří mimoúrovňovou křižovatku Aviatická a K Letišti, a po kterém přijíždějí cestující k terminálům pražského letiště, projde rozšířením na tři jízdní pruhy. Práce začnou v pondělí 16. září a potrvají do května příštího roku. Rozšíření vyjde letiště na 62 milionů korun.

„Myslíme i na navýšení kapacit silničních komunikací. Proto se již nyní na předpokládaný budoucí nárůst cestujících a s tím spojený rozvoj terminálových kapacit připravujeme tak, že před letištěm rozšíříme příjezdový most v ulici Aviatická. Do budoucna pak počítáme s více než dvojnásobným počtem parkovacích míst v areálu letiště, včetně centrálního uzlu pro dobíjení elektromobilů,“ uvedl člen představenstva Letiště Praha Martin Kučera.

Výstavba širšího příjezdového mostu má za cíl, aby budoucí mimoúrovňová křižovatka byla bezpečnější, kapacitnější a svými standardy odpovídala zvýšeným potřebám a provozu budoucího rozvoje letiště. Most se bude skládat ze dvou jízdních pruhů na příjezdu a dalšího samostatného pruhu pro připojení z rampy mimoúrovňové křižovatky.

„Práce začnou demontáží veřejného osvětlení a vybudováním provizorních přejezdů. Do konce září bude provoz stažen do jednoho jízdního pruhu, stejné omezení bude platit i na odjezdovém mostu z letiště. Od října bude následovat odstrojení příjezdového mostu a bourání nosné konstrukce a pilířů. Příjezd na letiště se až do ukončení všech prací stáhne do jednoho jízdního pruhu, který bude převeden přes provizorní komunikaci ve středovém pásu. Odjezd z letiště ulicemi Aviatická a Schengenská bude sveden do jednoho jízdního pruhu a vozidla následně opustí letiště přes odjezdový most křížící komunikaci K Letišti,“ popsal dopravní omezení zástupce tiskové mluvčí Letiště Praha Jiří Hannich.

Jak Hannich dodal, v současnosti se rovněž rekonstruuje komunikace K Letišti. Dopravu řídí semafory.

„V dalších etapách od 23. září do 25. října dojde ve směru k Terminálu 1 a Terminálu 2 k dočasnému sloučení zastávek městských a příměstských linek na stávající zastávce U Hangáru (před parkingem D). Ve směru do centra bude zastávka U Hangáru naopak zrušena a pro městské i příměstské linky se provizorně přesune do ulice Jana Kašpara,“ uzavřel Hannich.

Objízdné trasy při bourání mostu na Letišti Praha. Foto: LPObjízdné trasy při bourání mostu na Letišti Praha. Foto: LPObjízdné trasy při bourání mostu na Letišti Praha. Foto: LPObjízdné trasy při bourání mostu na Letišti Praha. Foto: LPObjízdné trasy při bourání mostu na Letišti Praha. Foto: LPObjízdné trasy při bourání mostu na Letišti Praha. Foto: LPObjízdné trasy při bourání mostu na Letišti Praha. Foto: LP
Tagy letiště praha Letiště Václava Havla Praha prg
2 komentáře