Nafta míří ke 30 korunám za litr. Zlevňování pohonných hmot má ještě chvíli pokračovat

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Průměrné ceny padají pomaleji než u Tank ONO.

Pád cen pohonných hmot pokračuje. Průměrné ceny nafty a benzinu u tuzemských čerpacích stanic spadly za poslední týden o necelou korunu. Podle analytiků by měl pokles ještě pokračovat, ale nejspíše již jen několik dnů až týdnů.

Velkoobchodní marže v uplynulých dnech stagnovaly. V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen pohonných hmot o přibližně 50 haléřů na litr,“ řekl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Ke zlevňování se staví ale čerpací stanice různě. V posledních týdnech se výrazně prohloubil rozdíl mezi cenou u sítě Tank ONO a celostátním průměrem. Zatímco průměrná cena nafty podle dat CCS byla včera 34,25 Kč, u Tank ONO bylo již odpoledne možné tankovat za 30,90 Kč. Podobný, více než tříkorunový rozdíl na litru, je i u benzínu Natural 95, který dosáhl průměrné ceny 36 Kč za litr. U Tank ONO spadla cena o další korunu na 32,90 Kč.

Ceny pohonných hmot jsou v Česku aktuálně nejnižší od loňského července. Za poklesem je především situace na globálních trzích s ropou. Barel ropy Brent je nyní k mání již jen za 71 dolarů, cena klesá především kvůli slabší poptávce Číny. Ropný kartel OPEC už také snížil odhad letošního růstu poptávky po ropě ve světě. „Na inflačně očištěném základu je ropa levnější než před 20 lety. Při takto nízké ceně se dostanou státní rozpočty producentů ropy do poměrně hlubokého deficitu,“ dodal Tomčiak.

Ten očekává zlevňování do konce měsíce. Jako důvod uvádí i nakupování ropy do strategických zásob ze strany některých států. „Nečekáme koncem září a v následujících měsících další větší zlevnění,“ doplnil.

Tagy ceny PHM
58 komentářů