A350 evropských dopravců čeká kontrola kvůli problémům s motory Rolls-Royce

Airbus A350 letecké společnosti World2Fly. Zdroj: Facebook.com- World2FlyAirbus A350 letecké společnosti World2Fly. Zdroj: Facebook.com- World2Fly

Kontrolou nemusí projít všechna letadla daného typu.

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) nařídila evropským dopravcům kontrolu motorů Rolls-Royce XWB-97, které pohánějí dálková letadla Airbus A350. Důvodem je nedávná porucha u stejného typu motoru u společnosti Cathay Pacific.

K té došlo v pondělí při letu z Hongkongu do Curychu. Kvůli poruše motoru se letadlo muselo vrátit zpět. Aerolinky část letadel musely odstavit kvůli kontrole a zrušily tak několik desítek letů. Dopravce zjistil poškození u hadice, která přivádí palivo do vstřikovací trysky motoru.

EASA nařídila kontrolu motorů alespoň u části letadel. „Považujeme to za preventivní opatření, které má zabránit podobným případům,“ uvedla EASA v prohlášení. Cathay při kontole vyměnil hadice u 15 letadel.

Opatření EASA se týká obou typů letadel A350, tedy -900 i -1000. Pondělní incident hongkongského dopravce zkoumají vyšetřovatelé. Pokud se neobjeví nové důkazy, výrobci se přiklánějí k tomu, že nedoporučí celosvětové kontroly, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje.

Tagy A350 Airbus A350 EASA Rolls-Royce
3 komentáře