ŘSD odkládá rekonstrukci obchvatu Jihlavy, úřad neschválil navržená dopravní opatření

Obchvat Jihlavy. Zdroj: Google Street ViewObchvat Jihlavy. Zdroj: Google Street View

Práce byly přeloženy na březen.

Plánovaná oprava obchvatu Jihlavy letos nezačne. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ji muselo z důvodu rozhodnutí silničního správního úřadu přeložit na březen příštího roku.

„Silniční správní úřad Kraje Vysočina neschválil dopravně inženýrská opatření (DIO) předložená zhotovitelem. Především jde o navržený střídavý jednosměrný provoz mezi MÚK Jiráskova a Jihlavským tunelem, pro který silniční správní úřad doporučuje zpracovat takové opatření, aby byla doprava z celého tohoto úseku zcela vyloučena, včetně Jihlavského tunelu, a to z důvodu intenzity provozu v této části komunikace,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Jak Rýdl dodal, v rozhodnutí je zároveň zmiňován fakt, že práce byly plánovány do dvou stavebních sezón a zasáhly by do zimního období, kdy bývají na Vysočině zhoršené klimatické podmínky.

„Silniční správní úřad proto navrhuje provádět práce v rámci jedné stavební sezóny, mimo zimní období. S ohledem na tuto skutečnost bude nutné vypracovat a předložit ke schválení nový koncept DIO. Snahou ŘSD navíc je, nekomplikovat již tak napjatou dopravní situaci na vytížené páteřní komunikaci I/38, a termín zahájení stavby byl proto ze všech těchto důvodů po dohodě se zhotovitelem odložen na příští rok,“ uzavřel Rýdl.

Úsek dlouhý 4,7 kilometru

Deník Zdopravy.cz již dříve informoval informoval, že celkem 4,7 kilometru dlouhý úsek silnice I/38, hlavního tahu na Znojmo a Havlíčkův Brod, opraví za 152 milionů korun sdružení společností Colas CZ a Eurovia CZ. Zvítězilo ve veřejné soutěži. Práce budou provedeny v souladu s diagnostikou vozovky, která prokázala četné vady.

„Předmětem je rekonstrukce silnice I/38 v úseku od severozápadní části města Jihlava, mimoúrovňové křižovatky silnice I/38 s ulicí Jiráskova, až takřka po okružní křižovatku u zahrádkářské osady Ráj včetně přidružených větví mimoúrovňového křížení a povrchu v Jihlavském tunelu. Začátek úseku je v km 166 liniového staničení a konec je v km 170,“ napsalo ŘSD v tiskové zprávě.

Rekonstruovat se budou rovněž navazující větve mimoúrovňového křížení a vymění se mostní závěry i ložiska na dvou mostech. Projekt zahrnuje také výměnu protihlukové stěny a svodidel.

Situace opravy obchvatu Jihlavy. Zdroj: ŘSD

Situace opravy obchvatu Jihlavy.
Zdroj: ŘSD

Tagy I/38 Jihlava obchvat Jihlavy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD silnice I/38
10 komentářů