Na českobudějovické letiště se vracejí vojáci, budou cvičit přesun roje na civilní letiště

Stroj L-159A českého vojenského letectva. Autor: © Milan Nykodym, Czech Republic, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29093740Stroj L-159A českého vojenského letectva. Autor: © Milan Nykodym, Czech Republic, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29093740

Provoz vojenských letounů bude zabezpečovat zhruba 80 vojáků, kteří se na jihočeské letiště postupně přesouvají už od pondělí.

Českobudějovické letiště, odkud od loňského roku létají rekreanti k moři, zažije během září znovu i vojenský provoz. Letiště, které většinu své téměř devadesátileté historie sloužilo vojákům, se stane jedním z prostorů mezinárodního vojenského cvičení Ample Strike 2024.

Vojáci budou cvičit ve vojenských újezdech Boletice a Libavá, na základně taktického letectva Čáslav a na Jihočeském letišti České Budějovice.

„Hlavním cílem cvičení bude sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s osádkami letounů i vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí, procvičení přímé letecké podpory a schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám (Host Nation Support),“ uvedla armáda v tiskové zprávě.

Budějovického letiště se týká mimo jiné nácvik manévru, kterému armáda říká vyvedení roje letounů na nevojenské letiště a jeho působení na nevojenském letišti. Konkrétně půjde o roj bitevníků L-159 ALCA (v roji jsou čtyři stroje), který přistane na českobudějovickém letišti ve čtvrtek. Ještě ve stejný den se v odpoledních hodinách uskuteční první letová akce roje. Provoz letounů bude zabezpečovat personál v počtu zhruba 80 osob, který se na jihočeské letiště postupně přesouvá už od pondělí. Přesun techniky zpět na mateřskou základnu je naplánován na 19. září

„Letové úsilí je plánováno v pracovních dnech v čase od 8:00 do 23:00 hodin. Odlety, přílety nebo přesuny letecké techniky mezi výcvikovými prostory se mohou uskutečnit i mimo uvedené časy. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum,“ doplnila armáda.

Z letecké techniky se kromě českých L-159 ALCA, Mi-17, Mi-171 a CASA C-295 zúčastní cvičení také slovinské letouny PC-9, německé Eurofighter Typhoon s podporou A-400 zajišťujících doplňování paliva ve vzduchu a PC-9, nizozemský letoun L-39, litevský vrtulník Mi-8T, rumunské vrtulníky IAR-330 Puma a americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Na českobudějovickém letišti budou k vidění dle sdělení armády pouze české bitevníky.

Cvičení se vedle českého vojska účastní také armády Belgie, Dánska, Estonska, Itálie, Litvy, Německa, Nizozemí, Polska, Rumunska, Slovinska, Spojených států amerických, Velké Británie a Finska v roli pozorovatele. Celkem se zapojí na 500 vojáků. Podrobnosti o cvičení hodlá armáda zveřejňovat na stránkách čáslavské základny.

Armáda opustila českobudějovické vojenské letiště v roce 2005, následně vláda v roce 2007 areál převedla na Jihočeský kraj. Letiště prošlo v několika etapách modernizací a přestavbou na civilní mezinárodní provoz. Od loňska jej využívají cestovní kanceláře k přesunům rekreantů k moři.

Stroj L-159A českého vojenského letectva. Autor: © Milan Nykodym, Czech Republic, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29093740Vjezd do areálu jihočeského letiště zdobil do prosince 2023  MiG-23. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice, bývalý vojenský hangár. Na letišti jich je 37.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice se chce soustředit hlavně na lety na dovolenou.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice má i kolejové napojení. Osobní vlak tu byl poprvé (a zatím naposledy) v roce 2016.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBoeing 737-800 společnosti Smartwings, letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTerminál letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České Budějovice
Tagy Armáda ČR Jihočeské letiště České Budějovice
4 komentáře