Cathay odhalil problém s motory Rolls-Royce, několik jich musí do servisu

Airbus A350-1000 v barvách Cathay Pacific. Autor: AirbusAirbus A350-1000 v barvách Cathay Pacific. Autor: Airbus

Dopravce musel kvůli uzemnění části flotily zrušit desítky letů.

Letecká společnost Cathay Pacific provedla mimořádnou inspekci u celé své flotily letounů Airbus A350, a to s několika pozitivními nálezy. Ke kontrolám bylo přistoupeno po hlášené poruše motoru na jednom z jejích letů. Ze 48 letadel byly následně v 15 případech identifikovány vadné součásti pohonných jednotek, které musejí být vyměny.

Informaci o problémech Cathay Pacific s motory Rolls-Royce přinesla agentura Reuters. Její zdroj uvedl, že komplikace mohou souviset s palivovou tryskou.

Tři dotčená letadla již měla být opravena, ostatní zůstávají mimo provoz. Vrátit se mají do 7. září. Komplikace přinesly hromadné rušení letů, jedná se o několik desítek spojů.

Podle Cathay Pacific jde o první takovou vadu na letounech A350 po celém světě. Týkat se má údajně typu A350-1000, poháněného motory XWB-97. S letouny A350-1000 létají ještě British Airways či Qatar Airways. Tito, ani další dopravci, však podobné problémy s letouny A350 nehlásí. Úřady hodlají podpořit vyšetřování a v závislosti na výsledcích případně bez bližšího upřesnění reagovat.

Tagy Airbus Cathay Cathay Group Cathay Pacific Rolls Royce Rolls-Royce
4 komentáře