Praha dostane od Budapešti kandelábr pro Dvorecký most. Musí se však postarat o náklady

Umělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMPUmělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMP

Pro projekt "botanické zahrady lamp" se už podařilo zajistit svítidla z 74 zemí.

Pražští radní v pondělí schvalovali darovací smlouvu s Budapeští, která se týká získání historické lampy ze Széchenyiho řetězového mostu v maďarském hlavním městě.

Lampu hodlá použít umělec Krištof Kintera v rámci uměleckého díla „Light removes darkness“ na nově budovaném Dvoreckém mostě mezi Smíchovem a Podolím.

Dílo bude složeno z desítek lamp veřejného osvětlení z celého světa. Umělecký záměr je vytvořit světelnou instalaci, jakousi botanickou zahradu, složenou z pouličních lamp, které v minulé či současné době nasvěcovaly veřejný prostor na nejrůznějších místech světa a svým tvarem a formou jsou odlišné, rozdílné nebo již vzácné.

Během rekonstrukce Széchenyiho mostu se původních 34 kandelábrů na most už nevrátilo, podle tamního magistrátu to kvůli použití jiné osvětlovací technologie nebylo možné. Jelikož však šlo o historicky cenné kusy, nezamířily do šrotu, ale do úschovy.

Umělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMPUmělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMPUmělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMPUmělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMPUmělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMPUmělecké dílo Krištofa Kintery Light removes darkness pro nově budovaný Dvorecký most. Zdroj: MHMP

Jeden z nich nyní Budepešť Praze věnuje. „Veškeré náklady spojené s přepravou kandelábru nabídnutého Budapeští ponese Hlavní město Praha,“ píše se v darovací smlově. Přeprava má proběhnout do konce září.

Nová elektronika a nátěry

Lampy na most shromažďuje umělecký ateliér s pomocí partnerských měst Prahy, sítě kanceláří Českých center, zastupitelských úřadů v zahraničí a ambasád cizích zemí v Česku.

Projekt má podle autorů velkou odezvu, podařilo se už zajistit lampy z 74 zemí a z několika dalších je mají přislíbené. „I proto došlo k rozšíření původního záměru, kterým bylo umístit instalaci doprostřed nájezdové smyčky pro cyklisty, a zpracované území se rozšířilo tak, aby pojalo až 120 stožárů,“ uvádí se v dokumentaci současné fáze projektu.

Unikátní ponton řízený iPhonem veze po Vltavě obří podpěrnou skruž pro Dvorecký most

Jednotlivá svítidla jsou před následnou novou elektroinstalací zbavena původní zbytečné elektroniky, repasována, zbavena původních nátěrů a opatřena novými ochrannými povrchy.

Dvorecký most bude určen jen pro MHD, cyklisty a chodce, v případě nutnosti jej budou moci využívat i vozidla záchranného systému.

Práce na mostě nabraly z důvodu nepředpokládaných geologických podmínek v korytě Vltavy zpoždění. Původní termín dokončení byl letos, nyní to vypadá, že se stavba protáhne do konce příštího roku.

Obrazem: Betonáž přes ponton a obří transport po Vltavě. Na Dvoreckém mostě roste čtvrtý pilíř

Tagy Budapešť Dvorecký most Magistrát hlavního města Prahy
21 komentářů