Mosty na Závodní v Ostravě čeká proměna, staré půjdou k zemi

Mosty na ulici Závodní v Ostravě. Zdroj: Google Street ViewMosty na ulici Závodní v Ostravě. Zdroj: Google Street View

Novostavba za více jak 410 milionů oddělí tramvajovou dopravu od silniční.

Město Ostrava připravuje výstavbu nových mostů na ulici Závodní ve Vítkovicích. Současná konstrukce přes železniční a tramvajovou trať půjde kvůli velmi špatnému stavu k zemi. Vyplývá to z vyrozumění o zahájení řízení.

„Aktuálně je zpracována dokumentace pro povolení záměru, která byla 17. června podána na Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ). DESÚ vydalo vyrozumění o zahájení řízení. Probíhá tedy řízení o povolení záměru,“ přiblížila nynější stav příprav mluvčí Ostravy Gabriela Pokorná.

Dopravně technické opatření a organizace výstavby bude spolu s rozpočtem nákladů součástí dokumentace pro provádění stavby, kterou zpracuje zhotovitel projektové dokumentace po vydání pravomocného rozhodnutí o povolení stavby (záměru). Město nyní pracuje s částkou, jež přesáhne 410 milionů korun.

„Předpokládáme, že do konce roku 2024 by mohlo být vydáno rozhodnutí o povolení stavby (záměru). Soutěž na zhotovitele by mohla probíhat ve 4. čtvrtletí roku 2025, pokud bude potřebný proces bez komplikací. Jedná se o stavbu, kde město předpokládá částečné plnění z dotačního programu SFDI,“ dodala Pokorná.

Nový návrh mostů respektuje požadavek objednatele na oddělení tramvajové a silniční dopravy. Projektová dokumentace nových mostů je zpracována tak, aby bylo možné pod ně umístit novou přípojnou kolej vysokorychlostní tratě. Již dnes pod nimi spolu s tramvajemi jezdí i vlaky. Mosty přímo sousedí se železniční stanicí Ostrava-Vítkovice. Tramvaje pak jezdí i po mostech.

Mosty na ulici Závodní v Ostravě na mapě.Zdroj: Google Earth

Mosty na ulici Závodní v Ostravě na mapě.
Zdroj: Google Earth

Tagy ostrava závodní ulice
6 komentářů