Na první část nového obchvatu Klatov budou motoristé vpuštěni v pondělí nad ránem

I/27, stavba obchvatu Klatov. Pramen: ŘSDI/27, stavba obchvatu Klatov. Pramen: ŘSD

Druhá etapa obchvatu na jihu města bude zprovozněna do konce letošního roku.

Klatovy se s příchodem září dočkají zprovoznění části nového obchvatu na silnici I/27, jehož stavba začala na podzim 2021. Stane se tak o několik hodin později oproti plánu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) původně oznámilo otvíračku na nedělní podvečer, později ji posunulo na čtvrtou hodinu v pondělí nad ránem.

„Důvodem pro několikahodinový posun jsou hlavně práce na rozestavění dopravně inženýrských opatření, které je vhodnější provádět během nočních hodin, kdy je intenzita dopravy na hlavním tahu nejnižší. Uvedení silnice do provozu ještě před zahájením nového školního roku by tak nemělo být ohroženo,“ uvedl mluvčí ŘSD pro Plzeňský kraj Adam Koloušek.

K otevření obchvatu Klatov mělo původně dojít už před dvěma týdny, bylo ale odloženo na začátek září. Jako jeden z důvodů uvádí ŘSD chystanou uzavírku Puškinovy ulice, která se na nový obchvat napojuje.

V pondělí se otevře část obchvatu od okružní křižovatky u Štěpánovic severně od Klatov k okružní křižovatce se silnicí I/22, která vede směrem do města jako Puškinova ulice.

I/27, obchvat Klatov. Pramen: ŘSD

I/27, obchvat Klatov. Pramen: ŘSD

Kvůli rekonstrukci zhruba 350 metrů se chystá úplná uzavírka ulice. Podmínkou pro povolení úplné uzavírky Puškinovy ulice je nicméně zprovoznění i části silnice II/186 v ulici Plánická ve směru do Klatov. K němu dojde 15. září.

Druhá etapa obchvatu na jihu města bude zprovozněna do konce letošního roku, kompletní práce na všech stavebních objektech mají být dle ŘSD dokončeny do května 2025.

Smlouvu na osmikilometrovou stavbu získala společnost Silnice Group s cenou 863 milionů korun. Předpoklad při vypisování soutěže činil 1,098 miliardy. Součástí stavby jsou kromě hlavní trasy tři křižovatky, tucet mostů, sedm protihlukových stěn a opatření. Obchvat bude dvoupruh, povede východně od Klatov od Štěpánovic a na jihu se napojí na původní silnici před obcí Vrhaveč.

Silnice I/27 je důležitou tepnou, která začíná na silnici I/8 v Dubí a pokračuje přes Litvínov, Most, Žatec, Jesenici, Kralovice, Plasy, Kaznějov, Plzeň, Přeštice, Klatovy až k hraničnímu přechodu Železná Ruda.

Tagy I/27 obchvat Klatov ŘSD
2 komentáře