Hranice chtějí klidnější centrum bez aut, zřídí první pěší zónu

Centrum Hranic. Foto: Město HraniceCentrum Hranic. Foto: Město Hranice

Do Zámecké budou mít přístup rezidenti, zásobování a cyklisté.

Město Hranice od poloviny září zřídí svou první pěší zónu. Bude v Zámecké ulici. Slibuje si od toho zjednodušení dopravní situace na Pernštejnském náměstí a úbytek automobilů, řada řidičů si totiž přes centrum zkracuje cestu. Ke změně město přistoupilo po dohodě s vlastníky nemovitostí a provozovateli obchodů a na doporučení dopravní komise města. ČTK to řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Přes Zámeckou ulici vede dosud jednosměrná ulice od Masarykova náměstí po Pernštejnské náměstí, kde sídlí na zámku městský úřad. Souběžná je přitom s jednosměrnou Janáčkovou ulicí, se kterou se střetává právě na Pernštejnském náměstí. „Z náměstí směrem na sever vedou dvě ulice, Zámecká ulice je přitom užší. Ve chvíli, kdy sem jezdí zásobování, vznikají zde dopravní zácpy, zároveň nadměrnou dopravou zde více trpí domy,“ uvedl mluvčí radnice.

Město tuto situaci řešilo s vlastníky nemovitostí, provozovateli obchodů i se zástupci dopravní komise. „Usoudili jsme, že svedeme dopravu do ulice Janáčkova, která je širší. Tyto dvě ulice se navíc střetávaly na Pernštejnském náměstí a docházelo zde ke kolizním situacím. Díky této změně se jednak zvýší bezpečnost chodců v ulici Zámecká a zároveň sníží riziko nehod na Pernštejnském náměstí, kde se obě ulice setkávaly,“ doplnil mluvčí radnice. Poukázal i na očekávané snížení hluku v Zámecké ulici a přínos pro tamní budovy, které doprava poškozuje.

Do Zámecké ulice budou mít přístup rezidenti, zásobování obchodů a cyklisté, jednosměrný provoz v Janáčkově ulici se zachová. Zástupci radnice věří, že se tím utlumí doprava v centru města. „Řada řidičů projížděla centrem jen kvůli tomu, že si to ze zvyku zkracovali. Nyní to budou mít o něco komplikovanější, budou muset více manévrovat. Doufáme, že ti, kteří centrem pouze projížděli, by se mohli stáhnout na jiné komunikace, například na ulici Komenského,“ dodal Bakovský.

Ke změnám v dopravě v centru se město rozhodlo přistoupit od středy 18. září, kdy skončí uzavírka Zborovské ulice, která momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Tagy Hranice pěší zóna
5 komentářů