2,5 miliardy do nových jednotek. Koleje Dolnośląskie kupují od Pesy dalších deset Elfů

Jednotka PESA Elf II v barvách Koleje Dolnośląskie. Foto: KDJednotka PESA Elf II v barvách Koleje Dolnośląskie. Foto: KD

Dalších deset jednotek bude dodáno do roku 2026.

Polský regionální dopravce Koleje Dolnośląskie se dohodl se společností PESA Bydgoszcz na pořízení dalších až dvaceti nových jednotek Pesa Elf. Kontrakt na dodávku deseti pětivozových jednotek s opcí na dodávku deseti dalších podepsali zástupci obou firem tento týden. Hodnota zakázky na deset jednotek je 438 milionů zlotých (přes 2,5 miliardy korun).

Oproti první zakázce na tyto jednotky nová vozidla podražila. Prvních 25 bylo stejnému zákazníkovi dodáno s cenou 29 milionů zlotých za kus, nyní 37,5 milionu. Zbytek do nákladů 43,8 milionu připadá na šestiletou údržbu. Flotila žlutobílých jednotek Elf II se rozroste nejméně na 35 kusů. Žádný jiný dopravce těchto jednotek tolik nemá.

Koleje Dolnośląskie vyjely s novými jednotkami Pesa Elf II, nasadí je i k českým hranicím

Dopravce si na jednotky půjčí u PKO Bank Polski. “Získali jsme výhodné podmínky úvěru, protože máme dlouhou dobu splácení úvěru, která se bude rovnat 14 letům odepisování vozidla. Doufáme však, že půjčku splatíme mnohem dříve,“ řekl Damian Stawikowski, prezident Koleje Dolnośląskie.

Nové vlaky budou jezdit na všech dolnoslezských elektrifikovaných tratích, mají zajíždět také do Lubušského a Opolského vojvodství. Jednotky mají být dodány do konce června 2026, první dodávky začnou na počátku roku 2026.

Plánované nasazení jednotek Pesa Elf II v Dolnoslezském vojvodství. Foto: KDJednotka PESA Elf II v barvách Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNová jednotka Pesa Elf II pro KD. Foto: Koleje Dolnośląskie
Tagy Koleje Dolnośląskie Pesa Bydgoszcz Pesa Elf II
7 komentářů