Severní spojka v Českých Budějovicích se začne stavět začátkem listopadu

Nemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem.

Severní obchvat Českých Budějovic v podobě přeložky silnice I/20 se začne stavět na přelomu října a listopadu. Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radka Mátla jsou vykoupeny všechny pozemky a nejsou „indikovány ani jiné problémy“.

Mátl to řekl deníku Zdopravy.cz ve čtvrtek při zahájení stavby čtyřpruhové přeložky silnice I/20 od Pištína k Budějovicím. Severní spojka tento vylepšený příjezd do krajského města od Písku propojí s dálnicí D3.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na stavbu obdrželo čtyři nabídky, z nichž nejnižší pochází od sdružení firem Swietelsky stavební, OHLA ŽS a Hochtief. To je ochotno 2,5 kilometru dlouhý obchvat postavit za 1,973 miliardy korun, což je 77 procent předpokládané ceny. Komise, která vítěze určí, zasedne do 10. září.

Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice. Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem. Město si od něj slibuje vyvedení části tranzitu na dálnici.

Už od podzimu 2021 mají silničáři k severní spojce územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích. Stavební povolení nabylo právní moci loni v listopadu. Hotovo má být v roce 2027, tedy zhruba ve stejnou dobu jako zmíněný čtyřpruh zahájený ve středu.

Nemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTrasa severní spojky I/20 vede přes tento statek s hospodou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSoučástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSDI/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

 

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
8 komentářů