Další města propojí systém sdílených kol. K Uherskému Hradišti se připojily Kunovice

Sdílená kola nextbike v Uherském Hradišti. Foto: Město Uherské HradištěSdílená kola nextbike v Uherském Hradišti. Foto: Město Uherské Hradiště

Rozšíření je reakcí na poptávku obyvatel Kunovic.

Systém sdílených kol v Uherském Hradišti se od příštího týdne rozšíří i do Kunovic. Obyvatelé a návštěvníci obou měst tak mohou za stejných podmínek využívat sdílená kola i pro cesty mezi městy.

O rozšíření systému provozovaném společností nextbike Czech Republic informoval městský úřad v Uherském Hradišti v tiskové zprávě. Jde o reakci na rostoucí zájem o sdílená kola v Uherském Hradišti. „Cílem této iniciativy je podpora udržitelné mobility v rámci každodenních přepravních potřeb obyvatel v našem souměstí,“ uvedlo město v tiskové zprávě, která obsahuje i informace o rozmístění nových stanovišť.

Sdílená kola budou k dispozici na 42 stanovištích v Uherském Hradišti a nově také na 10 stanovištích v Kunovicích. Celkem se tak na území obou měst bude nacházet 52 stanic, kde bude možné kola nejen zapůjčit, ale i bezpečně zaparkovat na vyhrazených místech napříč oběma městy. Celkový počet sdílených kol dosáhne 90, přičemž během zimního období se může snížit na 54. Dosud bylo jen v Uherském Hradišti 75 kol na 42 stanovištích.

I nadále platí možnost využít kolo 15 minut zdarma. Sdílená kola jsou v Uherském Hradišti od roku 2021, zájem o jejich využívání každoročně roste. Loni kolo využilo pět tisíc lidí, kteří uskutečnili 23 000 výpůjček.

„Naše dosavadní zkušenosti ukazují, že lidé využívají v srdci Slovácka sdílená kola často a rádi. Vítáme, že se k nám nyní připojily také Kunovice, protože jsme zaznamenali řadu požadavků na rozšíření této služby v rámci souměstí,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Ideální pro rychlé přesuny, říká starosta

Ten za jejich hlavní výhodu považuje dostupnost kol na strategických místech a možnost rychlého a efektivního pohybu po městě. „Využití kol na krátké vzdálenosti je ideální pro rychlé přesuny mezi jednotlivými částmi města. Doba 15 minut, které jsou zdarma, může pokrýt většinu cest také v rámci městských částí,“ doplnil Blaha.

Podle kunovického starosty Pavla Vardana byla od obyvatel města poptávka po takové službě. „Cesta sdíleným kolem po městě nebo do sousedního Uherského Hradiště může mnoha lidem usnadnit dopravu a přispět k větší pohodě, ale i ke zdravému životnímu stylu obyvatel obou našich měst,“ dodal Vardan.

V Kunovicích začnou od září vznikat stanice pro zapůjčení kol třeba u vlakové zastávky, vlakového nádraží, u městského úřadu, na Červené cestě, u zdravotního střediska na sídlišti, u sportovní haly a v dalších lokalitách.

Meziměstský provoz sdílených kol zatím není v Česku příliš obvyklý, přesto ho v řadě regionů můžete využít. Jde například o propojení Nového Jičína a Kopřivnice, Ostravy a Frýdku- Místku, Ostravy, Ludgeřovic a Hlučína, Votic a Olbramovic, Prahy a Říčan a Berouna s několika obcemi v okolí.

Tagy Kunovice nextbike sdílená kola Uherské Hradiště
3 komentáře