Osm měsíců bez vlaků. ÖBB začínají s rozsáhlou opravou Taurské dráhy

Taurský železniční tunel. Foto: ÖBBTaurský železniční tunel. Foto: ÖBB

Další přerušení provozu na delší dobu chystají ÖBB v roce 2027.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB začaly s opravou jedné z hlavních železničních tratí přes Alpy. Opravou dvou viaduktů za provozu zahájily rozsáhlou rekonstrukci Taurské dráhy, která od listopadu přinese na osm měsíců úplné přerušení provozu.

Uzavírka Taurského tunelauu začíná 18. listopadu 2024 a skončí 13. července 2025. Severní část trati (údolí Gasteintal) zůstane v provozu do března. Všechny dálkové spoje budou nahrazeny autobusy mezi Bischofshofenem a Spittal an der Drau. Pojedou každou hodinu. Od 18. listopadu 2024 bude mezi Bad Gastein a Mallnitz jezdit rovněž náhradní doprava, ale pouze třikrát denně.

ÖBB současně upozornily, že nadcházející výluka nebude poslední. K dalšímu přerušení provozu, tentokrát na pět měsíců, má dojít v roce 2027.

Tunel je starý 113 let, během osmi měsíců projde více než osm kilometrů dlouhá stavba kompletní modernizací a opravou. Úpravy mají navýšit jeho kapacitu pro další rozšíření dálkové dopravy na Taurské dráze mezi Salcburkem a Villachem.

Taurský tunel vede pod hřebenem Vysokých Taur mezi obcemi Böckstein a Mallnitz. Měří 8,371 kilometru, vrchol je ve výšce 1 226 m nad mořem.

Tagy ÖBB Taurská dráha
11 komentářů