Úřad popřel tvrzení španělských médií o vyšetřování Škody a jejímu zájmu o Talgo

Nová souprava ICE L na cestě ze španělského závodu Talgo do Německa. Foto: Dirk Wittmann / DBNová souprava ICE L na cestě ze španělského závodu Talgo do Německa. Foto: Dirk Wittmann / DB

Podle evropského orgánu jde o záležitost španělského regulátora.

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) popřel, že vyšetřuje či se chystá vyšetřovat nabídku české společnosti Škoda Group španělskému výrobci vlaků Talgo. Informoval o tom španělský ekonomický deník Cinco Días. Některá španělská média ve čtvrtek napsala, že ESMA bude vyšetřovat, zda nabídka neporušuje evropské předpisy o trhu s cennými papíry.

Viděli jsme ty informace v médiích, ale nejsou správné. Nezahájili jsme žádné vyšetřování v této souvislosti a dodržování předpisů v této věci je odpovědností jednotlivých států, v tomto případě (španělského burzovního regulátora) CNMV,“ odpověděl ve čtvrtek na dotaz deníku Cinco Días mluvčí ESMA.

Španělská agentura Europa Press či deník La Razón ten den napsaly, že ESMA prověří nabídky společnosti Škoda Group firmě Talgo podané v době, kdy už podal veřejnou nabídku na odkoupení akcií Talga jiný zájemce. Na jaře učinilo veřejnou nabídku na odkoupení všech akcií maďarské konsorcium Ganz-Mávag, které za Talgo nabídlo 619 milionů eur (asi 15,5 miliardy Kč). Škoda Group v červenci oznámila, že má zájem o průmyslovou integraci a fúzi se španělským výrobcem.

Podle deníku Cinco Días španělská agentura Servimedia ve čtvrtek napsala, že advokátní kancelář Cremades & Calvo-Sotelo se sídlem v Madridu ve čtvrtek ráno informovala, že „případné“ vyšetřování by reagovalo na stížnost, kterou podalo španělské sdružení minoritních akcionářů společností kótovaných na burze AEMEC. To se domnívá, že se česká společnost mohla dopustit porušení pravidel, která regulují veřejné nabídky na odkup akcií.

Tagy ESMA Škoda Group Talgo
8 komentářů